Moči merili najmočnejši Slovenke in Slovenci

VRHNIKA, 26. in 27. junij 2021 Vrhnika je pretekli vikend gostila državno prvenstvo v powerliftingu. Potem ko se je z utežmi pomerilo 87 tekmovalcev, od tega 27 dvigovalk in 60 dvigovalcev težkih bremen, je naslov absolutne državne prvakinje v disciplini klasični troboj moči ubranila Nuša Železnik. V moški konkurenci je absolutno zmago prvič slavil Urban Mur, ki se je na vrh skupne razvrstitve zavihtel tudi v disciplini klasični potisk s prsi. Med ženskami je naslov državne prvakinje v tej disciplini osvojila Anja Kunstelj.

“Čeprav nisem dosegel svojega najboljšega rezultata, sem več kot zadovoljen, saj sem imel poleg tekmovanja kot soorganizator obilico drugih dolžnosti. Že pred tekmo sem potihem upal na skupno zmago in sem vesel, da mi jo je uspelo realizirati,” je za Powerlifting zvezo dejal 27-letni Urban Mur, sicer doktorski študent fizike in asistent na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

 

Fotogalerija (foto Pia Klančar)

 

Šport z dolgo tradicijo vzljubili tudi Slovenke in Slovenci

Tekmovalci v powerliftingu se merijo v dveh disciplinah: troboju moči in potisku s prsi. Med tem ko gre pri slednji za tekmovanje v dvigu bremena s prsi (angl. “bench press”), tekmovalci v prvi disciplini tekmujejo v seštevku najboljših poskusov treh različnih dvigov uteži: počepa, potiska s prsi in mrtvega dviga.

Kot povedo pri Powerlifting zvezi, ima powerlifting v svetu že več kot 50-letno tradicijo, v Sloveniji pa je pravi razcvet doživel šele pred kratkim: “Po ustanovitvi Powerlifting zveze Slovenije – zveze troboja moči pred petimi leti in razmahu priljubljenosti funkcionalne vadbe z bremeni, troboj moči vztrajno pridobiva na veljavi. Rekreativci vseh starosti imajo radi njegovo relativno preprostost in pozitiven učinek na počutje ter zdravje, strmo pa narašča tudi število registriranih tekmovalcev, ki se s športom ukvarjajo na višji ravni. V tem času so naši reprezentanti in reprezentantke osvojili naslove evropskih prvakov, posegli po evropskih in celo svetovnem rekordu, šport in nacionalno panožno športno zvezo pa je priznal tudi Olimpijski komite Slovenije.”

 

Železnikova ponovila uspeh, Muru uspel naskok na naslov

V skupni razvrstitvi, kjer se upoštevajo točke, ki predstavljajo relativno moč posameznika glede na telesno težo, je 21-letna Nuša Železnik (PLK Polzela) z 90,71 osvojenimi točkami prehitela zasledovalko Katjo Babič (87,13 točk, KDU Olimpija Ljubljana) in tako uspela obraniti naslov državne prvakinje.

Med moškimi je bilo po izenačenem počepu z razlikami po le nekaj točk v tesnem boju za skupnega zmagovalca kar pet tekmovalcev: Iztok Kočevar (Društvo za naravni bodybuilding), Uroš Pihler (ŠD Thorium Maribor), Tadej Kovačič (ŠD Grom), Domen Sešel (ŠD Thorium Maribor) in Urban Mur (KDU Olimpija Ljubljana). V nadaljevanju je izkušenejši Mur pri potisku s prsi ustvaril prepričljivo prednost, ki jo je s solidnim mrtvim dvigom uspel obdržati. Njegovega vodstva niso uspeli zamajati niti izjemni napadi Sešla, Kovačiča in Pihlerja, ki so v zaključku tekmovanja iz tal v izravnan položaj uspešno dvignili 305, 307 in 310 kilogramov, a noben od težjih tekmovalcev ni uspel prehiteti lažjega in s tem relativno močnejšega Mura, ki mu je za zmago zadostoval mrtvi dvig z 262,5 kilogrami. Z zbranimi 96,26 točkami je tako prvič slavil naslov državnega prvaka v troboju moči.

 

Atraktivno tudi v potisku s prsi

V disciplini klasični potisk s prsi je skupno zmago med tekmovalkami osvojila Anja Kunstelj, ki je bila razred zase. Zmago si je zagotovila že v prvem poskusu, z najboljšim dvigom 102,5 kilograma in 83,81 zbranimi točkami pa je najvišje odličje nato le še potrdila. V konkurenci tekmovalcev je po drugem poskusu s 185 kilogrami izkušeni Branko Suzić, ki je sicer kot veteran tekmoval med člani, še imel teoretične možnosti za skupno zmago, a je bila prednost Urbana Mura nato vendarle prevelika. Mur si je naslov državnega prvaka zagotovil v tretjem poskusu z dvigom 175 kilogramov pri skoraj 20 kilogramov nižji telesni teži od zasledovalca (87,92 točk).

 

V razvrstitvi klubov v vodstvu Olimpija

V seštevku klubov po prvi tekmi sezone prepričljivo vodi KDU Olimpija Ljubljana (259 točk), v boju za drugo mesto sta pretekla prvaka Društvo za naravni bodybuilding (132 točk) in ŠD Thorium Maribor (119 točk), sledijo pa ŠD Grom (67 točk), PLK Polzela (61 točk), Discovery Athletics (50 točk), KDU Karantanija Kranj (26 točk), ŠD Samson Bled (21 točk) in PLK Oskar & Co. Postojna (12 točk).

 

Najboljši kmalu na mednarodne odre

Državno prvenstvo je služilo tudi kot kvalifikacijska tekma za mednarodna tekmovanja v klasičnem troboju moči in potisku s prsi. Norme za uvrstitev v člansko reprezentanco troboja moči svetovnega ranga so izpolnili Urban Mur, Domen Sešel, Tadej Kovačič in Nuša Železnik, za uvrstitev v člansko reprezentanco evropskega ranga pa Uroš Pihler in Katja Babič. V mladinsko reprezentanco so se uvrstili Denis Kočar, Nejc Rebolj, Nuša Železnik (vsi svetovni rang) in Nejc Rus (evropski rang). Norme za uvrstitev v reprezentanco potiska s prsi (svetovni rang) sta izpolnila Branko Suzić in Anja Kunstelj. Prva večja mednarodna preizkušnja slovensko powerlifting reprezentanco čaka septembra v Halmstadu na Švedskem, kjer bo potekalo svetovno prvenstvo v klasičnem troboju moči.

Scroll to top