Državno prvenstvo v klasičnem powerliftingu: največji dogodek v zgodovini powerliftinga v Sloveniji

KIDRIČEVO, 1. in 2. april 2023 – V Športni dvorani Kidričevo se je zaključil največji powerlifting dogodek v zgodovini Slovenije, dobili smo nove državne prvake.

Tekmovanja se je udeležilo skupno 114 tekmovalk in tekmovalcev, od tega 35 žensk in 79 moških. Udeleženci so moči merili v treh dvigih palice z utežmi: počepu, potisku s prsi in mrtvem dvigu, pri čemer se v skupni seštevek upošteva najtežji od treh poskusov posameznega dviga. Poleg tekmovanja znotraj težnostnih kategorij, se tekmovalci potegujejo tudi za mesta v absolutni razvrstitvi po točkah, ki predstavljajo relativno moč posameznika glede na telesno težo.

Po dveh dneh izjemnega tekmovanja sta se zmage v absolutni razvrstitvi veselila Katja Babič in Jure Rus. Oba sodita med naše najbolj izkušene tekmovalce. Babičeva je z najboljšim seštevkom kariere 400,5 kg (93,1 točk) ubranila svoj lanski naslov prvakinje, skupno je to že njen šesti. Medtem ko si je Rus z rezultatom 700 kg seštevka (97,2 točk) po štirih letih spet pridvigal absolutni naslov v moški konkurenci in pokazal, da kljub nekaj težavam s poškodbami, zaradi česar je izpustil tudi lanskoletno prvenstvo, še vedno sodi v sam vrh.

Tekmovanje je postreglo s številnimi težkimi dvigi in novimi državnimi rekordi, ki so navdušili navijače iz vse Slovenije. Največ je na palico naložil zmagovalec kategorije do 120 kg telesne teže, Tadej Kovačič – iz počepa je uspešno dvignil kar 305,5 kilograma. V ženski konkurenci je absolutno najtežji dvig uspel zmagovalki kategorije nad 84 kg telesne teže. Kaja Lamut je v mrtvem dvigu premagala izjemnih 235 kilogramov, kar je tudi nov najtežji dvig med našimi tekmovalkami kadarkoli.

Foto Pia Klančar

Novi državni prvaki po težnostnih kategorijah so postali: Tomaž Prijanovič (-74 kg), Jure Rus (-83 kg), Timotej Kolmanko (-93 kg), Jan Lavrič (-105 kg), Tadej Kovačič (-120 kg) in Rene Vučko (120+ kg). Med žensko konkurenco so slavile: Lara Vehar (-57 kg), Katja Babič (-63 kg), Maruša Bizjak Ferjan (-69 kg), Nuša Železnik (-76 kg), Laura Jelen (-84 kg) in Kaja Lamut (84+ kg).

“Dogodek je bil izjemen in navdušeni smo nad udeležbo ter visoko kakovostjo nastopov vseh tekmovalcev,” je povedal organizator in predsednik Powerlifting zveze Slovenije – zveze troboja moči Urban Mur. “Powerlifting je šport, ki zahteva moč, disciplino in vztrajnost, vsi tekmovalci pa so v tekmovanju izkazali te lastnosti. Upamo, da bo to spodbudilo še več ljudi, da se bodo lotili powerliftinga in pomagali k rasti tega športa ter kvaliteti dviganja v Sloveniji.”

Foto Pia Klančar

Najboljše tekmovalce, ki so izpolnili zahtevane norme za nastop sicer že čez 2 meseca čaka svetovno prvenstvo na Malti, najboljši študentje in študentke pa se bodo jeseni pomerili v Kranjski Gori, ki bo gostila svetovni univerzitetni pokal – prvo mednarodno tekmovanje svetovnega nivoja v Sloveniji.

Posnetki tekmovanja so dosegljivi na YouTube kanalu Powerlifting zveze Slovenije – zveze troboja moči.

Scroll to top