ECPC 2019 – URBAN MUR

V petek, 6. 12. ob 16.00, bo na letošnjem evropskem prvenstvu v klasičnem powerliftingu na tekmovalno platformo stopil Urban Mur. Za enega bolj izkušenih tekmovalcev v PLZS bo to prva mednarodna tekma, odkar je prestopil v višjo kategorijo do 83 kg. Na nominacijah se s seštevkom 650 kg nahaja v spodnjem delu razvrstitve, 635 kg seštevka iz kategorije do 74 kg, v kateri si lasti tudi članske državne rekorde v počepu, potisku in skupnem seštevku, pa ga po točkah uvršča na 4. mesto med tekmovalci PLZS. Mur, sicer predsednik PLZS, je pred letošnjim evropskim prvenstvom bolj skrivnosten z dosežki na svojih treningih, vseeno pa upamo, da je, upoštevajoč višjo telesno maso, napravil lep napredek in da se bo približal uvrstitvi med najboljših deset.

Celotno prvenstvo bo možno spremljati preko visokokvalitetnega neposrednega prenosa s komentatorji na kanalih Goodlift in Youtube. Kategorijo članov do 83 kg boste lahko spremljali v petek, 6. decembra ob 16:00 uri (do prenosa vas poveže klik na zgornji povezavi).

Celotno situacijo je Mur povzel z odgovori na naša vprašanja:

Katero mednarodno tekmovanje bo ECPC 2019 za tebe?

Zame bo to že 6. mednarodno tekmovanje, ampak prvo po 1,5 letnem premoru zaradi prehoda v višjo težnostno kategorijo (do 83 kg).


Mur je na mednarodni tekmi nazadnje nastopil na svetovnem prvenstvu v klasičnem powerliftingu junija 2018 v Kanadi, kjer je postavil članske državne rekorde v počepu (235 kg), potisku (155 kg) in seštevku (635 kg) v kategoriji do 74 kg.

Si nam pripravljen zaupati svoje osebne cilje za to tekmo?

Glede na to, da sem na nominacijah bolj pri repu lestvice, posebnih ciljev glede uvrstitve nimam, bi pa rad sestavil čim boljši nastop s čim več uspešnimi dvigi in izpolnil normo za svetovno prvenstvo prihodnje leto, ki v moji kategoriji znaša 675 kg. Najbolj se veselim, da bom po dolgem času lahko tekmoval brez raznoraznih skrbi, ki jih imam na domačih tekmah in da bom lahko 100 % osredotočen le na svoj nastop. “Skriti” cilj je da bi naredil več potiska od Jureta Rusa in postavil državni rekord.

Verjetno se pri načrtovanju treningov opiraš na svojega trenerja in na njegov pristop k treniranju?

S trenerjem John Paul Cauchi-jem sodelujeva še od časa pred ustanovitvijo PLZS, tako da že zelo dobro poznam njegov pristop priprave na tekmovanje, on pa moj odziv. Treningi so bolj ali manj sestavljeni po istem kopitu že dlje časa, in mi omogočajo napredek kljub precej natrpanemu urniku.


Kljub naporni organizaciji je Muru na letošnjem državnem prvenstvu s 650 kg seštevka uspelo izpolniti norma za evropsko prvenstvo.

Kako se trudiš, da ostaneš zdrav pred takšnimi tekmovanji?

Predvsem se trudim, da se pred težjimi treningi dovolj naspim in da zaužijem dovolj hrane in tekočine. Treninge poskusim opraviti vsakič ob istem času. Pred takšnimi tekmovanji regeneraciji namenim malo več časa kot med letom, se poskusim čimbolj izogibati nepotrebnemu stresu in kdaj pa kdaj obiščem savno ali pa »nahecam« punco Katjo za masažo.

Kdo je oseba, ki si jo najbolj želiš videti tekmovati na ECPC 2019?

Vsekakor se najbolj veselim nastopov ostalih naših tekmovalcev, kjer bom prisoten kot trener pri ogrevanju in izbiri poskusov. Prav vsi trije imajo možnost poseči po medaljah tako, da bo še posebej adrenalinsko! Kar se ostalih tiče, pa
mislim, da bo tekmovanje zanimivo v vseh kategorijah, še posebej članskih, in si bom z veseljem ogledal vse, kar mi bo dopuščal čas. V prihodnjih letih si želim, da bi se v reprezentanco vrnili Luka Jelšnik, Jaka Kržišnik in seveda Jakob Škarabot, da bi skupaj z ostalimi, ki bolj redno tekmujemo v tujini, sestavili močno reprezentanco, ki bi lahko posegla visoko tudi v ekipnem delu tekmovanja.

Scroll to top