ECPC 2019 – JURE RUS

Jure Rus je zadnji slovenski predstavnik na ECPC 2019 in bo skupaj z Urbanom Murom tekmoval v petek, 6. 12., ob 16.00. Seštevek 742,5 kg, ki ga je dosegel na minulem svetovnem prvenstvu v klasičnem troboju v Helsingborgu (ŠVE) junija letos, ga uvršča na 6. mesto na nominacijah. Rusov najboljši seštevek znaša sicer 752,5 kg (WCPC 2017, Minsk), vsekakor pa upamo, da bo uspel preseči vse svoje osebne rekorde (277,5 kg počepa, 165,5 kg potiska, 315 kg mrtvega dviga), ki so hkrati državni rekordi v kategoriji članov do 83 kg. S 774,933 IPF Rus vztraja na vrhu večne lestvice najboljših rezultatov PLZS v troboju moči. Po osvojitvi naslova evropskega prvaka 2017 (Thisted), izkušeni Rus spet predstavlja kandidata za najboljšo trojico! Kategorijo članov do 83 kg sestavlja 20 tekmovalcev, Rus se bo za svoje mesto na stopničkah pomeril s svetovnim rekorderjem v mrtvem dvigu Švedom Karlssonom (774 kg seštevka na nominacijah), aktualnim evropskim prvakom Britancem Hubbardom (758 kg seštevka), starim znancem Poljakom Spychalo, Britancem Ayandokunm, Bulgarom Valchanovim in ostalimi odličnimi tekmovalci.

Celotno prvenstvo bo možno spremljati preko visokokvalitetnega neposrednega prenosa s komentatorji na kanalih Goodlift in Youtube. Kategorijo članov do 83 kg boste lahko spremljali v petek, 6. decembra ob 16:00 uri (do prenosa vas poveže klik na zgornji povezavi).

Rusov je povedal:

Katero mednarodno tekmovanje bo ECPC 2019 za tebe?

Do sedaj sem se udeležil dveh evropskih prvenstev in treh svetovnih prvenstev,tako da bo to moje 6. mednarodno tekmovanje.


Jure Rus je leta 2017 postal evropski prvak, ob tem pa je dvakrat izboljšal tudi evropski rekord v počepu (takrat 271,5 in 275,5 kg), ki si ga trenutno lasti njegov direkten konkurent Erik Karlsson (295 kg).

Si nam pripravljen zaupati svoje osebne cilje za to tekmo?

Glavni cilj je postaviti osebne rekorde v vseh treh disciplinah. Če mi uspe to, bo sledil tudi dober rezultat.

Verjetno se pri načrtovanju treningov opiraš na svojega trenerja in na njegov pristop k treniranju?

Treninge mi v celoti načrtujeta Jason (Jason Tremblay) in Ben (Ben Esgro) iz The Strength Guys. O programiranju treningov ne razmišljam čisto nič; odpravim se na trening in poskušan čim bolje izpeljati trening, ki mi je bil dodeljen za tisti dan.


Po težavnem letu 2018, ko je zaradi poškodb moral izpustiti vsa večja tekmovanja, se je Jure Rus na mednarodno prizorišče vrnil junija letos in se približal svojemu najboljšemu rezultatu na vsega 10 kg.

Kako se trudiš, da ostaneš zdrav pred takšnimi tekmovanji?

Dovolj hrane in spanca, predvsem pa dobra higiena rok in izogibanje direktnemu prenosu okužb. Večina ljudi se žal še vedno ne zaveda, da bi z dobrim umivanjem rok lahko preprečili večino tipičnih okužb.

Kdo je oseba, ki si jo najbolj želiš videti tekmovati na ECPC 2019?

Nimam izbranega posameznika. Veselim se dvigovanja v vseh kategorijah, ker jekonkurenca iz leta v leto boljša, to pa dela tekmovanja bolj zanimiva.

Scroll to top