WCPC 2019 – Jure Rus

Pripravil: Matic Hren

Naša odprava na Švedsko je zagotovo med mlajšimi o čemer priča tudi dejstvo, da je naš najuspešnejši moški tekmovalec star le 27 let. Govorimo seveda o Juretu Rusu, ki z 744,933 IPF točkami zaseda 1. mesto na PLZS lestvici najboljših rezultatov vseh časov.

Jure se je svoje prve mednarodne tekme udeležil spomladi 2016, ko je na evropskem prvenstvu v klasičnem troboju v Tartuju (Estonija) dosegel 9. mesto. Že čez eno leto je na Danskem, v okviru najštevilčnejše slovenske odprave na mednarodnih tekmovanjih do zdaj, postal evropski prvak v kategoriji do 83 kg! Svoj skupni seštevek je v natanko 1 letu in 1 tednu izboljšal za kar 85,5 kg ob skorajda nespremenjeni telesni teži (ob 750,5 kg seštevka si je med drugim priboril tudi zlati odličji v disciplinah počepa – takratni evropski rekord – in mrtvega dviga). Prvo mesto in naziv evropskega prvaka je še vedno najboljši dosežek kateregakoli slovenskega tekmovalca na nivoju regionalne zveze – EPF (European Powerlifitng Federation). V Minsku na svetovnem prvenstvu v klasičnem troboju istega leta je svoj seštevek še izboljšal za 2,5 kg in končal na odličnem 5. mestu ob izjemno močni konkurenci (domov se je vrnil tudi s srebrom in še izboljšanim evropskim rekordom v disciplini počepa). Zaradi zdravstvenih težav je izpustil večji del tekmovalne sezone v letu 2018 (z izjemo državnega prvenstva). Letošnje priprave mu gredo po načrtih in v Helsingborgu bo zagotovo presegel 785 IPF točk. Tekmovalci v kategoriji do 83 kg so letos izjemni, za prvo mesto se bo med Novozelandcem Gibbsom in Američanom Orhiijem bil trd boj. Jure je nominiran na 4. mestu in se bo za končno uvrstitev moral udariti z odličnim Britancem Hubbardom, pretkanim Kazahstancem Ulanom in še kopici nepredvidljivih in preračunljivih ter nenazadnje najmočnejših tekmovalcev s celega sveta. Za Jureta bosta ob pomoči slovenske odprave skrbela tudi njegova kanadska trenerja Ben Esgro in Jason Tremblay.

V četrtek, 13.6. ob 17:30, ko se bo zgodil Juretov nastop, ga lahko spodbujate na kanalih Goodlift in Youtube.

Naš najboljši tekmovalec pa je za nas povedal tole:

Kakšne so bile tvoje izkušnje na mednarodnih tekmovanjih do zdaj in kaj pričakuješ na Švedskem?

Lansko svetovno prvenstvo sem moral zaradi poškodbe žal izpustiti, zato se letošnjega nastopa še toliko bolj veselim. Treningi so v zadnjih mesecih potekali po planu in mislim, da sem sposoben postaviti nekaj novih osebnih rekordov, kar je tudi glavni cilj. Želel bi ponoviti ali izboljšati 5. mesto s svetovnega prvenstva leta 2017 v Minsku.


Juretov seštevek s svetovnega prvenstva v Minsku leta 2017 je še vedno najboljši rezultat po točkah v PLZS.

Katera aktivnost te ob pripravah na SP še posebej tesno spremlja – delo,drug šport, glasba – se udejstvuješ tudi tam?

Za kaj dosti drugega kot delo in trening powerliftinga trenutno nimam časa.

Zagotovo imaš kakšnega vzornika ali pa vsaj najljubšega tekmovalca v troboju, si nam pripravljen zaupati kdo to je? Si posebej v navezi tudi s kom iz PLZS, ki ti je pomagal vseskozi?

Eden izmed mojih najljubših tekmovalcev je zagotovo Taylor Atwood. Njegovi dvigi so tehnično zelo dovršeni, dosega izjemne rezultate poleg tega pa je tudi v živo super oseba, ki je poleg powerliftinga uspešna tudi na poslovnem področju. Iz PLZS-ja seveda ne gre mimo predsednika Urbana, ki v slovenski powerlifting vlaga ogromno truda in časa – brez tega troboj moči ne bi bil na enakem nivoju in verjetno tudi ne bi hodili na mednarodne IPF tekme.


V času letošnjega državnega prvenstva je bil Jure že sredi priprav na svetovno prvenstvo in je zato nastopil nekoliko z rezervo.

Če sedaj zapreš oči, si mogoče znaš predstavljati PLZS in naše mlajše člane čez 3 leta? Kje v tej sliki vidiš sebe?

Glede na odlične dosežke nekaterih mladincev in kadetov, mislim, da slovenskemu powerliftingu odlično kaze. Pričakujem vse več medalj in nazivov iz mednarodnih tekem. Sebe se vedno vidim v enakem položaju – kot tekmovalec v članskih kategorijah.

Je v tvojem življenju in na tvoji športni poti vseskozi prisotna bližnja oseba na katero si res navezan – partner, družinski član – in domača žival?

Brez žene Eve niti približno ne bi bil zmožen početi vseh stvari, ki jih trenutno počnem. Spremlja in vzpodbuja me na poslovni in športni poti.

Scroll to top