WCPC 2019 – Domen Sešel

Pripravil: Matic Hren

Zadnji tekmovalec, ki bo na tem svetovnem prvenstvu zastopal našo zvezo je Domen Sešel. 24-letnik, ki je svojo tekmovalno pot začel na 1. državnem prvenstvu v klasičnem troboju leta 2016 se trenutno nahaja na 5. mestu lestvice najboljših rezultatov vseh časov v PLZS (656,393 IPF točk). V obdobju dveh let in pol je Domen izjemno napredoval, njegova najmočnejša disciplina pa je zagotovo počep (280 kg je uspešno dvignil na letošnjem državnem prvenstvu).

V letu 2018 se je Domen odločil za prestop v višjo težnostno kategorijo, do 105 kg, njegov osebni rekord v skupnem seštevku pa znaša 740 kg. Za Domna bo SP njegova 3. mednarodna tekma po tem, ko je kot mladinec že nastopil na ECPC 2017 (Thisted, Danska) ter na Arnold Classic Europe 2018 (Barcelona, Španija). Domna odlikuje izjemna delavnost in vztrajnost, kar mu je med drugim prineslo tudi normo za nastop v Helsingborgu. Po nominacijah se nahaja v drugi polovici razvrstitev (konkurenca je letos izjemna in razlike med tekmovalci so majhne,prvih 10 normiranih tekmovalcev presega 800 kg seštevka). V boju za stopničke se bodo udarili Američan Burks, Rus Gross, Finec Hautala, Madžar Kulcsar in Mongol Khuder (nikakor pa ne gre odpisati tudi ostalih iz prve deseterice).

Kam se bo uvrstil Domen, ki v svoji kategoriji nastopa kot eden izmed mlajših pa lahko izveste v petek, 14.06. ob 18.30 preko neposrednih prenosov na platformah Goodlift in Youtube. Vabljeni k spremljanju in spodbujanju.

Domen je na naša vprašanja odgovoril zelo temeljito:

Kakšne so bile tvoje izkušnje na mednarodnih tekmovanjih do zdaj in kaj pričakuješ na Švedskem?

Glavni cilj in namen udeležitve svetovnega prvenstva je nabiranje izkušenj in deljenja tekmovalnega odra z najboljšimi powerlifterji na svetu. Takšne izkušnje me spremenijo in strast, ki jo imam za powerlifting se podvoji. Ko vidiš najboljše powerlifterje, kako premikajo epske teže z lahkoto, se nekaj v tebi spremeni. Teže,ki jih sam dviguješ sploh niso velike ali strašne. Spremeniš dojemanje bremena in ugotoviš, da te še čaka veliko dela. Po tekmah vedno komaj čakam, da pričnem trenirati na polno z novimi PR-ji v mislih.

Katera aktivnost te ob pripravah na SP še posebej tesno spremlja – delo,drug šport, glasba – se udejstvuješ tudi tam?

Delo kot osebni trener. Vsak dan sem tesno vpet v trening proces. Bodisi je to moj lasten trening ali delo s strankami. Rad pomagam ljudem premikati meje in razvijati njihove sposobnosti. Nasmehi strank, ki napredujejo in osvajajo težke izzive me napolnijo z energijo. Seveda toliko časa preživeti v fitnesu bi bilo duhamorno, vendar imam srečo, da lahko treniram in opravljam svoje delo v privatnem »invite only gymu«, katerega lastnik je Marck Goran Lorencin, Gym Justified. Okolje je izjemno pomembno za dobro počutje!


Na mednarodni sceni je Domen že nastopil na evropskem prvenstvu in festivalu Arnold Classic septembra 2018 v Barceloni.

Zagotovo imaš kakšnega vzornika ali pa vsaj najljubšega tekmovalca v troboju, si nam pripravljen zaupati kdo to je? Si posebej v navezi tudi s kom iz PLZS, ki ti je pomagal vseskozi?

V samih začetkih sem zelo hvaležen, da sem poznal Vida Leskovarja, ki mi je pokazal prave vire informacij in trening tehnike za uspešen powerlifting pristop. Najljubšega powerlifterja nimam, vendar v vsakem športniku sem vedno kot vzor iskal neverjetno delovno etiko, osebo brez izgovorov in jokanja. Treba je bit pravi»ded« in ne preveč komplicirati. Všeč so mi »underdogi«, ki jih drugi ne obravnavajo kot favorite in ki gredo skozi pekel, da zmagajo. Če želiš premagati takšne športnike, boš mogel »kri h’cat«. Všeč so mi Kobe Bryant, Dorian Yates, Michael Phelps, Aleksandr Karelin, Konstantin Konstantinovs, Mike Tyson, Ronnie Coleman, Alexei Voyevoda …


Domen je na državnem prvenstvu uspel dviginiti 300 kg mrtvega dviga, s čimer je izenačil državni rekord Tima Drenovca.

Če sedaj zapreš oči, si mogoče znaš predstavljati PLZS in naše mlajše člane čez 3 leta? Kje v tej sliki vidiš sebe?

Bolj kot predstavo si res iz dna srca želim, da bi se nivo in konkurenca v PLZS-ju dvignila na nov nivo. Govorim o tem, da bi bilo povprečno število IPF točk na tekmovalca okoli 600 . Želim si več odločnih powerlifterjev, ki so pripravljeni garati za to da bi bili številka 1. Takšna konkurenca nas bo naredila vse 10-krat boljše in slovenski powerlifting bo dosegal nove višave. Sebe pa vidim kot številko 1 na PLZS lestvici. To ni želja ali izjava to je cilj, ki ga bom izpolnil.

Je v tvojem življenju in na tvoji športni poti vseskozi prisotna bližnja oseba na katero si res navezan – partner, družinski član – in domača žival?

Od samega začetka je ob moji strani punca Ines. Z Ines sva prava ekipa, povezuje naju ljubezen in oba strmima k temu, da se podpirava in skupaj izboljšujeva skozi življenje. Ines me je spodbudila, da se udeležim svojega prvega državnega prvenstva. Ines ima železna ušesa, saj me je v zadnjih štirih letih poslušala ogromno govoriti o powerliftingu in treningih. Govorim o tisočih urah, res neverjetno! Ines me je podpirala, ko stvari na treningih niso šle, ko sem imel težave v službi in v poslu, ko sem bil poškodovan in se mi je moj svet rušil. Ines je tu zame vedno in jo ljubim iz dna srca!

Scroll to top