WCPC 2019 – Katja Babič

Pripravil: Matic Hren

Edina predstavnica nežnejšega spola, ki pa je po IPF točkah boljša od večine moških v PLZS, bo kot tekmovalka v Helsingborgu zastopala Slovenijo Katja Babič. Do sedaj je nastopila že na treh mednarodnih tekmovanjih in sicer dvakrat v kategoriji do 52 kg in od novembra letos v kategoriji do 57 kg. Leta 2017 je na evropskem prvenstvu v Thistedu na Danskem osvojila srebrno medaljo v počepu, lani pa se je z Univerzitetnega pokala v Plznu vrnila z zlato medaljo in še tremi odličji v posameznih disciplinah (zlato v počepu in potisku, srebro v mrtvem dvigu ter zlato v seštevku troboja). Njen najboljši seštevek znaša 367,5 kg, dosegla pa ga je na evropskem prvenstvu v klasičnem troboju v Kaunasu v Litvi lani novembra. Katja je izkušena doma in v tujini, njen način dela in rezultati pa so prepričali že marsikatero, da se preizkusi v troboju tudi na uradni platformi PLZS-ja!

V letošnjem letu je Katji sreča malce obrnila hrbet, saj zaradi zdravstvenih težav po evropskem prvenstvu v Litvi lani, priprave na Švedsko niso potekale po njenih pričakovanjih. Katjin potisk s prsi je bil v zadnjem obdobju precej izboljšan in skandinavska klima bi ji lahko prinesla 80 kg. Na nominacijah v zelo močni konkurenci Katja zaseda 14. mesto, verjamemo pa, da bo v prihodnje v kategoriji članic do 57 kg svoje dvige še bolj razvila. 19 tekmovalk v Katjini kategoriji prihaja iz vsega sveta, starosti od 23 do 43 let, glavne kandidatke za stopničke pa so Kanadčanka Htee, Američanka Scanlon, Ekvadorka Monserrate, Britanka Butters in Rusinja Filimonova.
Boj za stopničke bo torej oster!

Katjo lahko preko prenosa v živo spremljate v sredo, 12.6. ob 9.00 po našem času preko kanalov Goodlift in Youtube.

Kako pa je Katja odgovorila na naša vprašanja tokrat? Preberite:

Kakšne so bile tvoje izkušnje na mednarodnih tekmovanjih do zdaj in kaj pričakuješ na Švedskem?

Iz dosedanjih mednarodnih tekem sem odnesla veliko pozitivnih izkušenj, novih poznanstev, predvsem pa so to bili trenutki, ki mi bodo ostali v lepem spominu. Že od kar treniram powerlifting, je bila moja največja želja nastopiti na SP. Kljub vsem težavam, ki sem jih imela v zadnjem času še vedno verjamem, da nama bo s trenerjem uspelo speljati tekmo in vem, da bom na platformi dala vse od sebe in s ponosom zastopala Slovenijo.


Katja je na letošnjem državnem prvenstvu s 76 in 77,5 kg dvakrat popravila svoj eno-disciplinarni članski državni rekord v potisku.

Katera aktivnost te ob pripravah na SP še posebej tesno spremlja – delo, drug šport, glasba – se udejstvuješ tudi tam?

Zraven priprav na SP delam v laboratoriju in zaključujem z magisterijem.

Zagotovo imaš kakšnega vzornika ali pa vsaj najljubšega tekmovalca v troboju,si nam pripravljen zaupati kdo to je? Si posebej v navezi tudi s kom iz PLZS, kiti je pomagal vseskozi?

Težko bi se odločila samo za enega, med najljubšimi pa so zagotovo Joy Nnmani, Sophia Waldemarson, Bobbie Butters, Teresa Yeung, Ivana Horna in Daniella Melo, katerih nastope že tudi komaj čakam.


Na lanskem evropskem prvenstvu je Katja osvojila 10. mesto v kategoriji do 57 kg.

Če sedaj zapreš oči, si mogoče znaš predstavljati PLZS in naše mlajše člane čez 3 leta? Kje v tej sliki vidiš sebe?

Seveda! PLZS je na dobri poti v smeri razvoja in prepoznavnosti športa. Vedno več je mlajših, potencialnih tekmovalcev in tudi tistih, ki jih ta šport zanima pa se za tekmovanje še niso odločili. Res imam rada powerlifting, tako da me bo zagotovo spremljal tudi v prihodnosti. Kakšna bo pa moja vloga, zaenkrat težko trdim, vem pa, da bom del PLZS.

Je v tvojem življenju in na tvoji športni poti vseskozi prisotna bližnja oseba na katero si res navezan – partner, družinski član – in domača žival?

Vseskozi imam podporo družine. Sem pa neizmerno hvaležna Urbanu za vse treninge, predvsem pa, da me vzpodbuja in verjame vame tudi takrat, ko že 5x povem, da sem obupala in da ne bo šlo.

Scroll to top