5. državno prvenstvo PLZS: skupna zmagovalca sta Nuša Železnik in Jure Rus

Cirkovce, 30. 3. 2019 – V soboto, 30. marca 2019, je v dvorani Cirkovce občine Kidričevo pod okriljem Powerlifting zveze Slovenije (PLZS) potekalo 5. državno prvenstvo v troboju moči in potisku s prsi. V športu, ki pri nas – predvsem med mladimi – v zadnjih letih doživlja pravi razcvet, je moči med sabo merilo 53 tekmovalk in tekmovalcev iz 7 slovenskih klubov, pridružilo se jim je še 5 gostov iz Italije.

Med moškimi je bil v skupni razvrstitvi troboja moči po točkah najboljši Jure Rus s skupno 720,5 dvignjenimi kilogrami in članskim državnim rekordom v kategoriji do 83 kg v potisku s prsi (165,5 kg). Med dekleti je slavila Nuša Železnik s skupnim seštevkom 429,5 kg, kar je tudi nov državni rekord med mladinkami in članicami do 72 kg. Postavila je še dva državna rekorda, in sicer kar v dveh od treh tekmovalnih disciplin troboja – v počepu (164,5kg) in mrtvem dvigu (180 kg).

Železnikova, ki je sicer tudi aktualna evropska kadetska podprvakinja, po tekmi ni skrivala ambicij, da bi posegla med najboljše tudi med evropsko člansko konkurenco: »Glede na to, da je bila skupna zmaga na državnem prvenstvu moj cilj že nekaj časa sem več kot zadovoljna. Letos proti koncu septembra se nameravam udeležiti še Arnold Classic Europe, kjer bom prvič tekmovala tudi med najboljšimi članicami na svetu.« Tudi Rus, ki je nastopil nekoliko z rezervo, ima pogled že usmerjen na mednarodna tekmovanja: “Zaradi odličnega vzdušja je tekmovanje na državnem prvenstvu vedno posebna izkušnja. To je bila moja prva tekma po enoletnem premoru. Naslednji cilj je zastopanje slovenskih barv na svetovnem prvenstvu junija na Švedskem.


Številni navijači so poskrbeli za odlično vzdušje. (foto: Al Ninič Čeak)

Med tekmovalci, ki tekmujejo samo v disciplini potisk s prsi je med moškimi v skupni razvrstitvi zmagal Stanko Pintar, ki je v kategoriji članov do 66 kg dvignil kar 145 kg in s tem izboljšal svoj državni rekord iz leta 2016. »Zadovoljen sem z organizacijo tekme in tekmovalnim vzdušjem. To je bila moja prva tekma po treh letih pavze in z rezultatom sem zadovoljen, a si v prihodnje želim boljšega dviga,« je svoje občutke strnil Pintar. Med ženskami je prvo mesto v potisku s prsi osvojila Anja Kunstelj, ki je s 97,5 kg prav tako postavila nov državni rekord v kategoriji članic do 63 kg in najboljši rezultat PLZS v potisku s prsi nasploh, ne glede na spol! Kunstljeva po tehnično dovršenem nastopu: »Na tekmi sem dosegla 3 uspešne dvige, od zadnjega državnega prvenstva pa sem svoj rezultat izboljšala za 10 kg, s čimer sem zares zadovoljna.«

Da je powerlifting priljubljen tako med mladimi, kot starejšimi, dokazuje tudi starostni razpon udeležencev. Med tem ko najmlajši tekmovalec ni dopolnil niti 18 let, smo lahko z navdušenjem spremljali tudi nastop dveh močnih 60-letnikov. Med veterankami III (60-69 let) je s skupnim seštevkom troboja 242,5kg zmagala Dušanka Plemeniti. Med moškimi v isti starostni skupini pa je v potisku s prsi slavil Drago Badovinac z dvigom 125 kg.


Dušanka Plemeniti, najstarejša tekmovalka do sedaj in ob odsotnosti Rosane Trost najboljša veteranka na tekmovanju. (foto: Al Ninič Čeak)

Poleg številnih kadetskih, mladinskih in veteranskih rekordov si bili izboljšani 4 članski rekordi v skupnem seštevku in kar 12 v posameznih disciplinah, v dveh težnostnih kategorijah so bili rekordi postavljeni na novo. V seštevku klubov so v troboju moči največ točk zbrali člani Športnega društva Thorium iz Maribora, v potisku s prsi pa predstavniki kluba NMZ, ki tudi vodi v skupnem seštevku pokalnega tekmovanja klubov pred ŠD Thorium in Klubom dviganja uteži Karantanija iz Kranja.

V skladu z načeli Slovenske antidoping organizacije (SLOADO) so bili testirani štirje tekmovalci.

Po uspešno izvedenem državnem prvenstvu je glavni organizator tekmovanja, Samo Železnik izpostavil pomembnost sodelovanja in volunterstva v športu: »Organizacija tekmovanja je bila naporna, saj si želimo iz leta v leto tekme izboljševati in zvišati raven powerliftinga v Sloveniji. Za uspešno izvedbo so najbolj odgovorni vsi prostovoljci, ki so žrtvovali svoj dragocen čas in pripomogli k uspešni izvedbi tekmovanja. Posebna zahvala gre moji soorganizatorki Katji Babič, brez katere vse skupaj ne bi bilo mogoče.«


Vid Leskovar je s 750,5kg seštevka v kategoriji do 93 kg postavil drugi najboljši rezultat PLZS vseh časov. Izboljšal je državne rekorde v počepu, potisku in skupnem seštevku. (foto: Al Ninič Čeak)

»Državno prvenstvo lahko označimo kot zelo uspešno, saj je nastopilo rekordno število tekmovalcev. Veseli nas predvsem, da se nivo organizacije tekmovanj, predvsem pa tudi samih rezultatov iz leta v leto izboljšuje. Vseeno si želimo v naš šport privabiti še več tekmovalcev in ostalih sodelujočih, kar bi nam močno olajšalo delo,« je povedal predsednik Powerlifting zveze Slovenije, Urban Mur.

Tabelo z rezultati po kategorijah najdete tukaj (troboj moči) in tukaj (potisk s prsi).

Naslednje domače tekmovanje pod okriljem PLZS bo v organizaciji ŠD Thorium potekalo sredi oktobra, prav tako v občini Kidričevo.

Spremljate pa nas lahko tudi na družbenih omrežjih Facebook in Instagram.


Reportaža s tekmovanja iz oddaje Dnevnik Televizije Maribor.

Scroll to top