Reportaža z državnega prvenstva v potisku s prsi

KRANJ, 26. Januar 2020 – V športnem centru X-Gym se je pod okriljem Powerlifting zveze Slovenije – zveze troboja moči, na državnem prvenstvu v disciplini klasični potisk s prsi med sabo pomerilo 7 tekmovalk in 17 tekmovalcev. Nova državna prvaka po točkah sta postala Maruša Bizjak Ferjan in Niko Del Bianchi.

Državno prvenstvo v verjetno najbolj priljubljeni disciplini powerliftinga, poznani tudi pod imenom bench press, je na prizorišče privabilo množico navdušencev nad tem športom moči, ki tudi pri nas dobiva vse večjo veljavo. Letošnje – šesto zaporedno prvenstvo – je sicer prvič potekalo ločeno od discipline troboj moči, ki poleg potiska s prsi vključuje še počep in mrtvi dvig. Tekmovalke in tekmovalci so se pomerili v petnajstih različnih starostnih in težnostnih kategorijah, v skupni razvrstitvi pa se upoštevajo točke, ki predstavljajo relativno moč posameznika in so izračunane na osnovi telesne teže in najtežje dvignjene obremenitve.

Maruša Bizjak Ferjan je naslov skupne zmagovalke osvojila prvič. Pred tem je bila dvakrat najboljša Anja Kunstelj (foto: Anja Rutar).

V ženski konkurenci je zmagala Maruša Bizjak Ferjan s 70 kg potiska pri telesni teži slabih 72 kg (546,20 točk) pred drugo- in tretjeuvrščenima Ano Štuhec (65 kg pri 75 kg TT, 504,39 točk) in Majo Apat (55 kg pri 62 kg TT, 467,05 točk). Bizjak Ferjanova je bila nad nastopom nekoliko razočarana, saj ji je uspel le en uspešen dvig od treh: “Zelo sem vesela da sem prišla na tekmo, ker je bilo res prijetno, dobro vzdusje in dobra organizacija. Res sem presenečena nad uvrstitvijo, ker vem da v Sloveniji precej punc dvigne precej več od mene. Tudi od sebe sem precej več pričakovala, ampak bo naslednjič še boljše.” Odsotnih je bilo nekaj najboljše rangiranih tekmovalk. Najtežji dvig med dekleti je sicer pripadel Deliandri Garcii, državljanki Brazilije, ki že več let živi in trenira v Sloveniji in je nastopila kot gostja. Pri telesni teži nekaj manj kot 72 kg je dvignila kar 100 kg!

Niko Del Bianchi je najuspešnejši slovenski tekmovalec v potisku s prsi: naslov skupno najboljšega je osvojil že tretjič, leta 2018 pa si je z dvigom 220 kg, kot edini Slovenec do sedaj, prilastil svetovni rekord v kategoriji mladincev do 105 kg (foto: Anja Rutar).

Med moškimi je slavil Niko Del Bianchi, ki je dvignil neverjetnih 232,5 kg pri telesni teži 117 kg (760,73 točk) in tako premagal Urbana Mura (170 kg pri 85 kg TT, 679,66 točk) ter Gašperja Medena (140 kg pri 74 kg TT, 619,77 točk). Del Bianchi, ki je oktobra na tekmovanju že uspešno dvignil 241 kg, ni bil v najboljši formi: “Priprave na tekmo niso šle po planu ki sem ga imel v mislih, saj sem rahlo poškodovan. Sama tekma glede na situacijo se je odvila odlično. Počutje po tekmi in nekaj dneh pavze je super, rabil sem malo počitka. S trenerjem kmalu znova pričneva s treningi, naslednji in glavni cilj je svetovno prvenstvo v potisku s prsi.” . Omenjeno prvenstvo bo potekalo maja na Češkem, poleg Del Bianchija pa je normo za nastop izpolnil še Jaka Mastnak, ki je z dvigom 140 kg izboljšal kadetski (do 18 let) državni rekord v kategoriji do 83 kg. Rezultate posameznih kategorij v celoti lahko najdete tukaj (klik), fotografije s tekmovanja pa na naši Facebook strani.

Najboljši v skupni razvrstitvi po točkah (foto: Anja Rutar).

Vodstvo Powerlifting zveze Slovenije – zveze troboja moči se po odličnih rezultatih na tekmovanju že pripravlja na izvedbo državnega prvenstva v klasičnem troboju moči, ki bo potekalo 14. marca na Vrhniki.


Izjava najstarejše tekmovalke Dušanke Plemeniti, ki bo letos dopolnila 64 let.

Scroll to top