Hren srebrn na Univerzitetnem svetovnem pokalu v klasičnem powerlfitingu

Tartu, Estonija, 27. julij – Matic Hren (24), član ŠD Thorium in študent Ekonomsko-poslovne fakultete Univerze v Mariboru, je kot edini predstavnik slovenskih univerz uspešno nastopil na Univerzitetnem svetovnem pokalu v klasičnem powerlfitingu. V kategoriji do 120 kg je z dvignjenimi 730 kg dosegel 2. mesto in za 5 kg izboljšal lasten državni rekord v seštevku.

Med 22. in 27. julijem je v Tartuju v Estoniji potekal Univerzitetni svetovni pokal v klasičnem powerliftingu. Po izjemno uspešnem nastopu slovenske odprave štirih tekmovalcev na lanski izvedbi tovrstnega tekmovanja, ko sta na zmagovalni oder stopila Katja Babič in Vid Leskovar, je Matic Hren lansko 4. mesto uspel nadgraditi v srebrno medaljo. Z dvignjenimi 730 kg je osvojil 2. mesto v skupnem seštevku kategorije do 120 kg. Dvigi 255 kg počepa (3. mesto), 180 kg potiska s prsi (2. mesto) in 295 kg mrtvega dviga (2. mesto) so mu prinesli še tri medalje v posameznih disciplinah in izboljšana lastna državna rekorda v seštevku in potisku s prsi v kategoriji do 120 kg.

»Ob raznoliki udeležbi na letošnjem svetovnem pokalu mi je uspel cilj, ki sem si ga zadal – osvojiti stopničke v skupnem seštevku v moji kategoriji. Vse se je zgodilo tako hitro, da sploh nisem imel časa razmišljati, zato sem še toliko bolj vesel, da kot predstavnik Univerze v Mariboru domov prinašam pest odličij.« je povedal Hren, ki je bil zelo zadovoljen z doseženo uvrstitvijo, nekoliko manj pa z dvignjeno težo: »Zaradi nizkega števila tekmovalcev v najtežjih kategorijah in izostanka dveh madžarskih predstavnikov je tekmovanje potekalo zelo hitro in vsi nastopajoči smo se z osebnega vidika morali zadovoljiti z malce slabšimi dvigi.« V njegovi kategoriji, katere tekmovanje je od prvega počepa do zadnjega mrtvega dviga trajalo manj kot 90 minut, je sicer slavil Litvanec Stasiulis (815 kg, Univerza Mykolas Romeris), tretji je bil Dan O’Leary (720 kg, Univerza v Exeterju).

S prikazanim je bil zadovoljen tudi Hrenov trener Jakob Škarabot, ki poleg njega vodi še nekaj drugih uspešnih slovenskih in tujih tekmovalcev: “Matic je uspešno prestal test tranzicije v kategorijo do 120 kg. Priprave so potekale odlično, kar se je tudi pokazalo z osebnimi rekordi, kljub izredno hitro izpeljani tekmi. Rezultat je lepa popotnica za državno prvenstvo spomladi, kjer z Maticem pričakujeva doseg norme za svetovno prvenstvo.”

Poleg tekmovanja je Hren, ki je v Estonijo potoval sam, poudaril vidik medsebojne pomoči, druženja in spoznavanja somišljenikov na mednarodnih tekmovanjih: »Za pomoč v zaodrju in pri taktiziranju se moram zahvaliti kolegom iz univerz v Cambridgeu in Loughboroughu s katerimi smo se odlično ujeli tudi kot študentje. Izjemno pozitivno sem se ujel tudi z ekipo Ohio State University. Omenjene univerze ob slovitem akademskem ugledu producirajo izjemno konkurenčne tekmovalke in tekmovalce v troboju, zato mi je vsak trenutek, ki sem ga preživel ob njih, v veliko čast.« Med dekleti so ekipno po točkah, ki jih prinesejo uvrstitve najboljših 5 od največ 8 možnih posameznikov, slavile prav predstavnice univerze iz Ohia (ZDA) pred univerzo iz Glasgowa (UK), med moškimi je bila najboljša univerza iz Midlanda (ZDA) pred predstavniki Debreceni Egyetem (MAD). Skupaj je nastopilo več kot 200 tekmovalcev in tekmovalk z več kot 50 univerz s celega sveta.

Poleg vse večje udeležbe na vsakoletnem svetovnem pokalu na lepo prihodnost powerliftinga za študente nakazuje uvedba univerzitetnega evropskega pokala, ki bo prvič potekalo marca prihodnje leto v Franciji, in sklenjen dogovor mednarodne powerlfiting zveze IPF s svetovno študentsko športno zvezo FISU o organizaciji prvega Univerzitetnega svetovnega prvenstva leta 2022. Norme za uvrstitev na univerzitetna tekmovanja lahko tekmovalci s statusom študenta v starosti do 25 let izpolnijo na kateri koli domači tekmi PLZS.

Rezultati (moški)
Rezultati (ženske)

Scroll to top