Matic Hren na unverzitetni svetovni pokal v Estonijo

Pripravil: Urban Mur

Med 22. in 27. julijem bo v Tartuju v Estoniji potekal univerzitetni svetovni pokal v klasičnem powerlifitngu. Po izjemno uspešnem nastopu slovenske odprave štirih tekmovalcev na lanski izvedbi tovrstnega tekmovanja, ko sta na zmagovalni oder stopila Katja Babič in Vid Leskovar, bo letos edini predstavnih slovenskih univerz Matic Hren z Univerze v Mariboru, ki bo nastopil v kategoriji do 120 kg.

Univerzitetni svetovni pokal je tekmovanje ki je namenjeno študentom v starosti do 25 let s celega sveta. Letošnja 4. izvedba pokala se bo zapisala v zgodovino, saj bo na tekmovanjih IPF med 218 nastopajočimi iz 70 univerz prvič več kot polovica deklet. Tekmovanje poteka po enakih principih kot ostala mednarodna tekmovanja, le brez delitve na starostne kategorije. Vsako državo članico IPF lahko zastopa največ 5 univerz z največ 8 tekmovalci, ločeno po spolu. Točke, ki jih tekmovalci dosežejo glede na uvrstitev v svoji kategoriji, štejejo v ekipno točkovanje za najboljšo univerzo.

Univerzitetni pokal bo letos prvič možno spremljati preko visokokvalitetnega neposrednega prenosa s komentatorjem na kanalih Goodlift in Youtube. Tekmovanje v kategorijah do in nad 120 kg, ko bo nastopal Matic Hren, bo potekalo v soboto, 27.7. od 10:00 ure dalje.


Tekmovalna platforma na 4. univerzitetnem svetovnem pokalu v Tartuju.

Edini slovenski predstavnik na letošnjem pokalu bo Matic Hren iz ŠD Thorium iz Maribora, ki bo kot študent Ekonomsko-poslovne fakultete zastopal Univerzo v Mariboru. Drugič v svoji tekmovalni karieri bo nastopil v kategoriji do 120 kg, v kateri je prvič tekmoval na letošnjem državnem prvenstvu. Kljub pomoči pri postavitvi prostora dolgo v noč, mu je uspel soliden nastop in s katerim je postal lastnik državnega rekorda v seštevku v svoji kategoriji (725 kg), poleg tega pa je izboljšal tudi državna rekorda v potisku s prsi (172,5 kg) in mrtvem dvigu (300 kg). Njegov osebni rekord v počepu znaša 252,5 kg.


Na letošnjem državnem prvenstvu je Hren izboljšal 3 državne rekorde v kategoriji do 120 kg.

Za Hrena to ne bo prvo mednarodno tekmovanje, nastopil je namreč že na dveh evropskih prvenstvih in lanskem univerzitetnem pokalu. Marca 2017 je na Danskem med mladinci do 105 kg s seštevkom 650 kg osvojil 14. mesto. Do evropskega prvenstva decembra 2018 je pod budnim očesom trenerja Jakoba Škarabota rezultat izboljšal na 712,5 kg kar je zadostovalo za 18. mesto na njegovem prvem večjem tekmovanju v članski kategoriji. Z doseženim seštevkom je bil takrat tudi lastnik državnega rekorda v kategoriji do 105 kg (kasneje ga je dvakrat izboljšal Domen Sešel). Uspeh kariere je prav gotovo dosegel s 4. mestom na univerzitetnem pokalu julija 2018 na Češkem, ki pa pušča nekaj grenkega priokusa, saj je neuspešno izvedel dviga, ki bi mu prinesla medalji v disciplinah potisk s prsi in mrtvi dvig.


Hren na univerzitetnem pokalu leta 2018.

Na nominacijah letos Matic Hren s seštevkom 725 kg zaseda 2. mesto v kategoriji do 120 kg za Litvancem Jokubasom in pred Britancem Dunkleyem. Hrenu je na preteklih tekmovanjih precej težav povzročala eksekucija na platformi, saj je redko presegel svoje dvige s treningov, zato je v zadnjih mesecih poskušal nadgraditi tudi svojo mentalno pripravljenost. “V Estonijo se odpravljam strnjenih misli, v dnevih pred tekmovanjem pa gledam na stvari racionalno. Miselnost iz priprav je potrebno udejanjiti tudi na tekmi. Verjamem, da lahko dosežem dober rezultat. Vesel bom vsake podpore. Želim si čim bolje zastopati PLZS in Univerzo v Mariboru.” je bil optimističen pred odhodom.

Maticu želimo uspešen nastop ter uvrstitev na zmagovalni oder!

Scroll to top