5. državno prvenstvo: urnik, razpored po skupinah in napovednik

5. državno prvenstvo PLZS bo potekalo v soboto, 30. marca od 9:45 ure dalje, ko bosta tekmovanje odprla župan občine Kidričevo Anton Leskovar in predsednica Športne zveze občine Kidričevo Simona Gaiser. Prvi bodo nastopili tekmovalci in tekmovalke, ki nastopajo izključno v potisku s prsi, ob 11:00 bodo z nastopi začela dekleta, kadeti in mladinci, prvenstvo pa bo vrhunec doseglo s članskimi nastopi ob 16:30 uri. Po končanem tekmovanju bo sledil zabavni dogodek ELUIR liftoff, ki se ga lahko udeležijo vsi prisotni, sledila bo še razglasitev zmagovalcev.

Urnik
Razporeditev tekmovalcev po skupinah
Seznam prijavljenih tekmovalcev po kategorijah

SKUPINA BP – TEKMOVANJE V POTISKU S PRSI (10:00 – 10:45)

Izključno v disciplini potisk s prsi se bo tokrat pomerilo 8 tekmovalcev in dve tekmovalki. V kategoriji deklet do 57 kg bo nastopila domačinka Katja Babič, ki bo poskušala izboljšati svoj državni rekord (75 kg). Enako velja za Anjo Kunstelj v kategoriji višje (do 63 kg), ki je z dvignjenimi 90 kg na tekmovanju Arnold Classic v Španiji tudi lastnica absolutno in relativno (po točkah) najboljšega rezultata PLZS med dekleti. Med moškimi se nam obeta zanimiv boj za skupno zmago najboljšega po točkah med Luko Jelšnikom (do 105 kg) in Stankom Pintarjem (do 66 kg), ki sta uvrščena na 2. in 3. mesto večne lestvice PLZS. Leon Novak bo v kategoriji do 120 kg poskušal izboljšati svoj državni rekord. Nastopili bodo še gost Christopher Burelli, izkušena Gašper Meden in David Žalec ter novinca Goran Šišmanovič in Drago Badovinac, ki bo s 60 leti postal najstarejši moški tekmovalec v PLZS.


Anja Kunstelj na državnem prvenstvu leta 2018 (foto: Aida Mahmutivić)

SKUPINA A – ŽENSKE (11:00 – 16:00)

V prvi skupini tekmovanja v troboju se bodo pomerila dekleta, tokrat jih bo 7. Velika favoritinja za skupno zmago je trenutno po točkah najboljša tekmovalka PLZS, evropska podprvakinja Nuša Železnik, ki je kot kadetinja postavila vse članske državne rekorde do 72 kg. Tokrat bo prvič nastopila med mladinkami. Vse ostale domače tekmovalke bodo nastopile prvič, med kadetinjami Ines Polc, med mladinkami Anja Rutar in Iva Klofutar, med veterankami III pa Dušanka Plemeniti, ki bo postala najstarejša tekmovalka v PLZS, hkrati pa bo tudi prva ki bo nastopila v najtežji kategoriji nad 84 kg. Pridružili se jim bosta še gostji Elisa Zoratto, ki je tekmovala že na Polzeli, in zamejka Cecilia Giacomazzi.

SKUPINA B – KADETI IN MLADINCI DO 83 KG (11:00 – 16:00)

V skupini B bomo videli veliko novih obrazov. Med bolj izkušenimi bo kadet Nejc Rus, ki ima kljub le 17 letom za sabo že 2 državni prvenstvi. Nastopil bo v kategoriji do 74 kg in bo ogrožal državne rekorde, cilja pa tudi na izpolnitev norme za evropsko prvenstvo. Glede na napovedane začetne teže zna presenetiti novinec v kategoriji do 93 kg Lan Gajser, ki bi prav tako lahko postavil nove državne rekorde in izpolnil normo za evropsko prvenstvo. Tretji kadet bo Rene Mohorič, ki je že nastopil na tekmovanju Polzela Open. Med mladinci bomo po dolgem času deležni nastopa v kategoriji do 66 kg (novinec Gregor Ilec), v kategoriji do 74 kg pa se nam obeta prvi zanimiv obračun za zmago med Maticem Bobnarjem, ki je tekmoval že štirikrat in iz tekme v tekmo prikazuje lep napredek ter novincem Žanom Tomićem. V seštevku napovedanih tež loči le 5 kg! Debitirali bodo še Sebastjan Emeršič, Jože Šinkovec in Mark Valjavec.

SKUPINA C – MLADINCI NAD 83 KG (11:00 – 16:00)

Skupino C sestavlja kar 5 tekmovalcev kategorije do 93 kg, ki jih v skupnem seštevku napovedanih tež loči le 20 kg. Zmaga in uvrstitev na zmagovalni oder sta povsem odprta, morda bosta pred novinci Danielom Djuričem, Nejcem Reboljem in Žanom Kozamernikom imela nekaj prednosti Nejc Krč in Žiga Žabkar, ki sta že stala na tekmovalni platformi. V kategoriji do 105 kg bodo nastopili mladinski rekorder v mrtvem dvigu Tim Drenovec, Azur Kurbašić in novinec Miha Šoba. Favorit je že precej izkušeni Drenovec, ki bo zagotovo poskušal dvigniti preko 300 kg mrtvega dviga, kar bi pomenilo nov članski državni rekord v tej kategoriji, nevaren bo tudi za članski rekord v počepu. Za ovratnik mu bo dihal Kurbašić, ki je že oktobra za kar 90 kg izboljšal svoj skupni seštevek in tudi v zadnjih mesecih prikazuje odličen napredek. Oba sodita v vrh mladincev v Sloveniji in bi lahko izpolnila normo za evropsko prvenstvo ali vsaj univerzitetni pokal. Edvin Hadžić bo kot prvi v PLZS nastopil v najtežji kategoriji preko 120 kg.


Tim Drenovec na tekmovanju Polzela Open (foto: Anja Rutar)

SKUPINA D – ČLANI DO 83 KG (16:30 – 20:00)

V prvi skupini popoldanskega dela bodo nastopili člani v lažjih kategorijah. Nejc Jurjevčič bo nastopil v najlažji, do 59 kg, kjer bo verjetno izboljšal državne rekorde v vseh disciplinah. V kategoriji do 74 kg bosta nastopila Tomaž Prijanovič, ki je bil leta 2017 državni prvak v isti kategoriji med mladinci in novinec Žiga Pegam. Glede na začetne teže je Prijanovič v prednosti, a mu Pegam ne bo dopuščal napak. V kategoriji do 83 kg sta prvi dve mesti bržkone oddani za dva izmed najboljših tekmovalcev PLZS. Jure Rus bo tokrat nastopil z rezervo, saj se že pripravlja na nastop na svetovnem prvenstvu čez dva meseca, za katerega mora še potrditi normo. Urban Mur, ki se je odločil prestopiti v višjo kategorijo, bo lovil normi za evropsko in svetovno prvenstvo. Za uvrstitev na najnižjo stopničko zmagovalnega odra se bodo borili Urban Gerželj, ki ga odlikuje predvsem potisk, Nejc Pavlin z močnejšim mrtvim dvigom, izkušeni Gorazd Cvelbar, ki je nastopil na vseh dosedanjih državnih prvenstvih in novinec Žan Kozar.

SKUPINA E – ČLANI NAD 83 KG (16:30 – 20:00)

V zadnji skupini tekmovanja pričakujemo najtežje dvige. V kategoriji do 93 kg je velik favorit Vid Leskovar, ki je sicer še mladinec, a se je vseeno odločil nastopiti med člani. Pričakujemo izboljšanje vseh državnih rekordov, ki jih je na lanskem prvenstvu postavil Jure Rus. Leskovar je glavni favorit za skupno zmago po točkah, po vsej verjetnosti pa bo že čez dobra dva meseca nastopil tudi na svetovnem prvenstvu. Če mu nastop uspe po načrtih bi lahko sestavil največji seštevek v PLZS do zdaj! Glede na začetne teže se bosta za 2. mesto pomerila Matej Šober, ki je do zdaj sicer nastopal v kategoriji do 83 kg in Primož Božič, ki je bil prvak leta 2017. Na njune napake bodo čakali Aleksander Martinovič, Blaž Varžič in Urban Brezic. V kategoriji do 105 kg bodo nastopili 4 tekmovalci. Ob pogledu na začetne teže je pričakovan končni vrstni red dokaj jasen, a se vseeno pustimo presenetiti. Domen Sešel je napovedal največji seštevek iz začetnih tež od vseh tekmovalcev in bo vsekakor ogrožal državne rekorde v počepu, mrtvem dvigu in seštevku. Rok Kar bo prvič nastopil v kategoriji do 105 kg, 2. mesto po napovedanih težah bo branil pred Luko Jalšovcem in Aljošo Doklom. V kategoriji do 120 kg bosta nastopila odlična Tadej Kovačič in Matic Hren. Kovačič je trenutni lastnik rekordov v počepu, mrtvem dvigu in seštevku, slednja dva bo ogrožal Hren, ki bo prvič nastopil v drugi najtežji kategoriji. Oba tekmovalca sta sodeč po dosedanjih rezultatih zelo izenačena v mrtvem dvigu, ki bo odločal ali bo slavil v počepu boljši Kovačič ali v potisku boljši Hren. Zanimivo bo spremljati tudi točkovne seštevke, kjer bodo v igri za najboljša tri mesta ob Leskovarju in Rusu še Drenovec, Mur, Sešel, Kovačič in Hren, morda preseneti še kdo!


Vid Leskovar na svetovnem univerzitetnem pokalu (foto: IPF)

TEKMOVANJE KLUBOV

Državno prvenstvo bo prva tekma, ki bo štela za pokalno tekmovanje klubov v letu 2019. Največ prijavljenih tekmovalcev ima ustanovno društvo zveze Društvo za naravni bodybuilding (NMZ), skupaj 17. 11 tekmovalcev bo zastopalo štajerski ŠD Thorium (THOR), 10 pa KDU Karantanija (KAR) z Gorenjske. Po 5 tekmovalcev bo zastopalo PLK Polzela (POL) in KDU Olimpija Ljubljana, 3 PLK Oskar Postojna in 2 ŠD Dream Gym iz Lenarta. Predstavniki NMZ bodo točke nabirali predvsem v članskih kategorijah in potisku s prsi, a nimajo predstavnikov med mladinci, ŠD Thorium ima tekmovalce razporejene med vse starostne kategorije, KDU Karantanija pa je močan predvsem med mladinci. Za pokalno tekmovanje šteje le najboljših 5 rezultatov kluba v vsaki starostni kategoriji, tako da bo zanimivo videti, kdo bo po državnem prvenstvu v najboljšem položaju. Predstavniki ostalih klubov bodo prav tako odnesli nekaj uvrstitev na zmagovalni oder in si lahko pripravijo dobro izhodišče za naslednje tekme.

SPREMLJEVALNI PROGRAM IN SPONZORJI

Poleg Občine Kidričevo in Športne zveze občine Kidričevo sta glavna sponzorja letošnjega tekmovanja Eluir in Nocco, ki bosta bogato nagradila najboljše in poskrbela za zanimiv spremljevalni program za vse prisotne. Takoj po končanem tekmovanju bo sledil revialni dogodek Eluir liftoff, kjer se bodo kandidati pomerili v zabavnih izzivih za praktične nagrade. Na Eluirjevi stojnici bodo vsi prisotni deležni posebnih popustov, na Noccovi stojnici pa osvežitve v obliki energijskih pijač. Tekmovanje podpirajo še center Medeya, ki bo prispeval praktične nagrade za najboljše, center Natural 24/7, ki bo prispeval opremo, Kingsbox, kot sponzor pokalnega tekmovanja, Work.TV, ki bo vsem nastopajočim zagotovil posnetke njihovih dvigov za simbolično ceno ter lokalni sponzorji restavracija Pan, kmetija Babič, okrepčevalnica in picerija Atila in pekarna Kužner, ki bodo nahranili prostovoljce. Radio Ptuj in Štajerski tednik bosta poskrbela za medijsko pokritost. Vsekakor dogodek, ki ga ne smete zamuditi!

Scroll to top