ECPC 2018 – Intervju z Nušo Železnik

Pripravila: Anja Kunstelj

Nuša Železnik je kljub rosnim 18 letom po številu medalj najuspešnejša tekmovalka PLZS (vključujoč moške predstavnike) na mednarodnih tekmovanjih. Pohvali se lahko z 2. mestom na evropskem prvenstvu v klasičnem powerliftingu leta 2017 na Danskem in 3. mestom na svetovnem prvenstvu v klasičnem powerlfitingu leta 2018 v Kanadi. Poleg tega je na omenjenih tekmovanjih osvojila še 5 medalj v posameznih disciplinah, dobrega pol leta pa je bila z dvignjenimi 155,5 kg celo lastnica kadetskega evropskega rekorda v počepu do 72 kg. V njeni lasti so sicer vsi rekordi PLZS kategorije deklet do 72 kg, od kadetskih do članskih, po točkah pa je med vsemi nastopi deklet v PLZS vseh časov uvrščena na 2. mesto.

Nuša bo v Kaunasu v Litvi še zadnjič nastopila med kadetinjami, prihodnje leto se seli med mladinke. Glede na nominacije bo ponovno kandidatka za najvišje uvrstitve. Njen nastop boste lahko spremljali v soboto, 24.11. od 14:00 ure dalje (klik za več informacij).

 1. Nam lahko zaupaš kaj več o sebi – kaj delaš, koliko si stara, katere obveznosti poleg treningov moraš se usklajevati v svojem življenju?
  Stara sem 18 in trenutno zaključujem 4. letnik gimnazije, poleg powerliftinga nimam kaj dosti časa za druge dejavnosti. Sicer mi usklajevanje treningov z ostalimi stvarmi, ki se znajdejo vmes ne dela težav, pač včasih je treba na hitro opravit trening pa je. Sem se pa našla v smeri, ki je bolj mimo športa- zgodovini umetnosti, kar nameravam tudi študirat. Rada potujem, zato mi je to še toliko bolj blizu.
 2. Koliko časa se že ukvarjaš s powerliftingom in koliko časa že tekmuješ? Si bila pred tem aktivna v kakšnem drugem športu?
  To leto je tretje leto odkar sem začela trenirati, tekmujem prav tako 3 leta. Moja prva tekma je bila namreč dva meseca po začetku treningov. Pred tem sem trenirala še rokomet tri leta in ples šest let.
 3. Nuša na evropskem prvenstvu leta 2017 (foto: EPF)

 4. Kaj te je navdušilo nad powerliftingom?
  Ko sem končala osnovno šolo, sem prenehala s treningi plesa in takrat sem tudi začela hoditi v fitnes. Sicer nisem delala vaj, ki so specifične za powerlifting, mi je pa ta aktivnost postajala vedno bolj všeč. Čez nekaj časa sva se z Samom (bratom) včlanila v fitnes, kjer nama je trener tudi predstavil ta šport. Bolj ali manj sva takrat delala sama. Najbolj me je na začetku navdušil napredek, tako kot verjetno vsakega.
 5. Kaj ti daje motivacijo za treninge in kaj ti pomenijo treningi?
  Treniram sicer zgolj 4x na teden, a se tudi včasih zgodi, da mi do treninga enostavno ni. Večinoma pa rada treniram, ker je to del dneva kjer se lahko sprostim in ne mislim na nič drugega.
 6. Tvoja naslednja tekma bo Evropsko prvenstvo v klasičnem powerliftingu, kako se (poleg treningov) pripraviš na takšno tekmovanje?
  V pripravah ponavadi bolj pazim na regeneracijo. Včasih kakšno stvar izpustim iz svojega dnevnega urnika, zgolj zato da spim dovolj. Poskušam se čimmanj obremenjevati s stvarmi, na katere ne morem vplivati. Vse to sicer še najbolj vpliva na moje počutje in s tem tudi na kakovost treninga. Poleg tega nimam nekih posebnih drugih priprav.
 7. Med tekmovanjem na svetovnem prvenstvu leta 2018 (foto: IPF)

 8. Kateri so tvoji najboljši tekmovalni dosežki in kakšne so tvoje ambicije in cilji za naprej?
  Največ mi pomeni tretje mesto iz svetovnega prvenstva. V prihodnosti si želim svoje rezultate izboljšati in nadaljevati v dvigovanju.
 9. Ženske v športih moči so še vedno bolj izjema kot pravilo – se sama kdaj srečuješ z začudenjem ali predsodki, ko poveš s čim se ukvarjaš? Kako se odzoveš na takšne komentarje?
  Na začetku se je tu pa tam našel kdo, ki je bil začuden, ampak sama tega nisem najbolj opazila. Ponavadi jih bolj zanima kakšen šport je to, glede na to da ga precej ljudi ne pozna.
 10. Kaj bi svetovala vsem tistim, ki razmišljajo o tem, da bi se tudi sami preizkusili v powerliftingu, pa ne vedo kje začeti?
  Menim, da je trenutno powerlifting v Sloveniji na točki, kjer imamo dosti dvigovalcev z izkušnjami in ki vedo kaj delajo ter so pripravljeni pomagati. Veliko pomenijo že kakšni skupni treningi, kjer lahko vedno pobereš informacijo ali dve o tehniki ali dvigih nasploh. Poleg tega pa je ogromno materiala na internetu, kjer sva tudi z bratom začela z malo širšim vpogledom v šport.

Podelitev medalj na svetovnem prvenstvu v Kanadi (foto: IPF)

Scroll to top