ECPC 2018 – Intervju s Katjo Babič

Pripravila: Anja Kunstelj

Katja Babič je lastnica najboljšega rezultata PLZS med dekleti: na državnem prvenstvu marca letos je s seštevkom 363,5 kg v kategoriji do 52 kg dosegla 453,139 Wilksovih točk. Katja je lastnica vseh mladinskih in članskih rekordov v kategoriji do 52 kg. Junija letos je v kategoriji do 52 kg zmagala na Univerzitetnem svetovnem pokalu na Češkem in osvojila skupno 2. mesto po točkah med dekleti.

Na evropskem prvenstvu v Litvi bo Katja prvič nastopila v kategoriji do 57 kg. Na nominacijah zaseda 8. mesto med 13 tekmovalkami. Njen nastop boste lahko spremljali v četrtek, 29.11. ob 9:00 uri po slovenskem času (klik za več informacij).

  1. Nam lahko zaupaš kaj več o sebi – kaj delaš, koliko si stara, katere obveznosti poleg treningov moraš še usklajevati v svojem življenju?
    Sem Katja Babič, stara 25 let in prihajam iz okolice Ptuja. Trenutno sem absolventka in zaključujem magisterij iz Živilstva na Biotehniški fakulteti. Treninge usklajujem z delom v moji stroki, čez vikende pa pomagam staršem na kmetiji. Tisti, ki me poznajo, vedo, da ne znam biti pet minut pri miru, tako da je moj urnik vsakodnevno zapolnjen, včasih tudi tempiran do zadnje minute.
  2. Koliko časa se že ukvarjaš s powerliftingom in koliko časa že tekmuješ? Si bila pred tem aktivna v kakšnem drugem športu?
    S powerliftingom se ukvarjam približno dobra tri leta, prav toliko časa tudi tekmujem pod okriljem Powerlifting zveze Slovenije. Že od malih nog sem bila navdušena nad različnimi športi, trenirala sem odbojko, tekmovala v atletiki, tekla, plavala… Skratka lahko trdim, da mi šport predstavlja način življenja.
  3. Katja med počepom na Univerzitetnem svetovnem pokalu (foto: IPF)

  4. Kaj te je navdušilo nad powerliftingom?
    Že z nekaj obiski fitnesa sem kar hitro ugotovila, da mi trening na napravah ne predstavlja prav velikega izziva, zato sem vključila proste uteži. Te so mi z vsakim treningom bolj prirasle k srcu in tako sem veliko več časa posvetila treningu powerliftinga.
  5. Kaj ti daje motivacijo za treninge in kaj ti pomenijo treningi?
    Veliko motivacijo mi dajejo predvsem tekme, kjer želim pokazati čim boljšo formo in postaviti osebne rekorde. Prav tako mi veliko pomeni in sem srečna, kadar slišim, da sem marsikomu v motivacijo in vzor. Sami treningi mi pomenijo samodisciplino, sprostitev in druženje z ljudmi, ki mi veliko pomenijo. Dodana vrednost tega športa so vsekakor mednarodne tekme, kjer spoznaš veliko novih ljudi in se z njimi tudi spoprijateljiš.
  6. Katja po odličnem nastopu na evropskem prvenstvu leta 2017, kjer je osvojila 5. mesto in srebrno medaljo v počepu. (foto: IPF)

  7. Tvoja naslednja tekma bo Evropsko prvenstvo v klasičnem powerliftingu, kako se (poleg treningov) pripraviš na takšno tekmovanje?
    Na trening grem po navadi povsem neobremenjena, saj imam v naprej pripravljen plan, za katerega sem trenerju Urbanu zelo hvaležna. Poskušam se čim manj obremenjevati s tem kaj bo na tekmi, čeprav včasih pridejo treningi, ko ne gre vse po planu, skušam iz tega iztisniti najboljše.
  8. Kateri so tvoji najboljši tekmovalni dosežki in kakšne so tvoje ambicije in cilji za naprej?
    • državna prvakinja (2016, 2017, 2018) (do 52 kg) in absolutna zmagovalka med ženskami pod okriljem PLZS
    • evropsko prvenstvo (Danska, 2017) – 2. mesto v počepu in skupno 5. mesto v kategoriji do 52 kg med članicami
    • svetovni univerzitetni pokal (Češka, 2018) – 1. mesto v kategoriji do 52 kg in 2. mesto v skupnem seštevku med vsemi dekleti

    Na evropskem prvenstvu v Litvi si želim čim boljše uvrstitve, predvsem pa postaviti nove osebne in državne rekorde ter izpolniti normo in si tako zagotoviti nastop na svetovnem prvenstvu, ki je tudi ena izmed mojih največjih želja.


  9. Zlata medalja z Univerzitetnega svetovnega pokala.

  10. Ženske v športih moči so še vedno bolj izjema kot pravilo – se sama kdaj srečuješ z začudenjem ali predsodki, ko poveš s čim se ukvarjaš? Kako se odzoveš na takšne komentarje?
    Še vedno se zgodi (sicer vedno redkeje), da so začudeni nad tem, da dvigujem uteži, predvsem pa nad mojimi rezultati. Prav tako mi je zanimivo, sploh kadar se fantje primerjajo z menoj, ampak to vzamem kot kompliment in po navadi se samo nasmejim. Rezultati ne pridejo kar čez noč. Za tem so redni treningi, vztrajnost, predvsem pa ljubezen do tega kar v življenju rad počneš. Kljub temu pa moram priznati, da se je v Sloveniji prepoznavnost tega športa bistveno dvignila.
  11. Kaj bi svetovala vsem tistim, ki razmišljajo o tem, da bi se tudi sami preizkusili v powerliftingu, pa ne vedo kje začeti?
    Iz lastnih izkušenj lahko trdim, da je najboljša opcija, da na začetku poiščejo trenerja, ki jih bo usmerjal, naučil pravilne izvedbe dviga in sproti popravljal tehniko. Verjemite, napredek bo bistveno hitrejši kot če bi trenirali sami.
Scroll to top