Kako ne oteževati dela sodnikom

Piše: Gašper Meden

Končno ste se prijavili na tekmo in naštudirali dvige (saj ste jih, kajne? –> pravila). O uspešnosti dvigov bodo odločali sodniki. Tu so zaradi istega razloga kot vi: opravit so prišli svoje delo in uživat v športu. Da pa bi svoje delo opravili čim bolje in hitreje, jim lahko pri tem izdatno pomagamo tekmovalci. Kako torej volk ostane sit, in koza cela? Gremo lepo po vrsti.

  1. Prišli ste na tekmo. Malce vas daje negotovost, saj sta kmalu na vrsti tehtanje in pregled opreme. Niste prepričani, če je vse v redu? Upoštevajte navedene smernice in pravila v pravilniku glede tehtanja in dovoljenih kosov opreme. Mimogrede, za vsa so enaka. Če morajo vsi nositi dres, ga boste tudi vi. Branje vam verjetno ni tuje. Mesece ste se pripravljali, zdaj je napočil trenutek resnice.
  2. Bodimo zgled drugim športom (khm, nekaterim športom z žogo, khm) in poskrbimo za primerno obnašanje. Vaša naloga je tekmovati, delo sodnikov je oceniti vaš dvig. Ne bodite diva. Spoštujte jih, prav tako pa spoštujte tudi sotekmovalce. Na tekmi dvigujemo uteži in pazimo drug na drugega. To ni zaodrje modne revije ali črni petek v veleblagovnici.
  3. Neupoštevanje ukazov je škoda za vse. Popolnoma razumljivo je, da ste na tekmi »napaljeni«. Občinstvo vas dvigne, adrenalina je še in še. Zberite se in upoštevajte sodniške ukaze. Nadvse koristno bo, če s sodniškimi ukazi (vsaj v mislih) trenirate. Na dolgo in široko so zapisani v pravilih. Jasno in glasno jih slišite na posnetkih. Sodnikom boste olajšali delo, vi pa dvignili veljavnost svojih dvigov. A ni škoda, da na primer postavite državni rekord v potisku s prsi, pa palico od veselja prehitro odložite? In ne, ta rekord tudi »med kolegi« ne velja.

Za konec: Sodniki so ljudje in ljudje delamo napake. Nimajo lahkega dela. Pod drobnogled tekmovalcev, tako kot sodniki v vseh športih, pridejo šele ob »prižigu« rdeče luči. Sprejmite odločitve kot civilizirani ljudje in energijo porabite za naslednji dvig. Vaš prijatelj, trening partner ali stara mama lahko rečejo, da je dvig uspešen. A to še ne pomeni, da dejansko je. Prav tako niste dobili rdeče, ker vas (baje!) ne marajo.

sodnik1
sodnik2
Scroll to top