Pet razlogov za udeležbo na državnem prvenstvu PLZS za novince

Piše: Gašper Meden

Bliža se 3. Državno prvenstvo Powerlifting zveze Slovenije. Samo prvenstvo in predvsem priprave nanj pomenijo le eno. Če vam je kaj do dobrega rezultata, bo treba iz območja udobja. To pa je nekaj, česar ljudje po svoji naravi nimamo preveč radi, a hkrati prvi pogoj za napredek. No, ko zapustite območje udobja, se zgodi tako imenovana čarovnija. Na pamet mi pade predvsem pet področij, zaradi katerih je nadvse koristno nastopiti na DP.

  1. Naučiš se (bolje) funkcionirati pod pritiskom. Citirati Soči pred tablo v četrtem razredu je bilo stresno. Postavljati osebni rekord na počepu pred polno dvorano pa je nekaj drugega. Bistvo tega dela ni v tem, kaj je bolj stresno. Pomembno je, da se lahko negativni stres (po domače živčnost) pretvori v pozitivnega. In le glejte, da v preveliki vnemi ne preslišite sodniških ukazov.
  2. Učiš se od boljših, končno dobiš realno sliko svojih šibkih točk. Biti prvi na vasi (beri: v domači telovadnici) je lahko, če niste ravno član kakšnih »specializiranih« kvihtarnic. Ko pridete na tekmo, vas na platformi čakajo tekmeci in sodniki. V nečem ste mogoče zelo dobri. V nečem drugem pa ste ne nujno zanič, ampak imate, recimo temu, veliko prostora za napredek. Skratka, dobili boste brco v zadnjico za odpravljanje napak.
  3. Sotekmovalci na tekmi so zakon. Večina posnetkov na Instagramu in Facebooku se osredotoča na razna (kvazi) rivalstva, mlatenje po hrbtu, špricajočo kri iz nosa in še kaj. A iz ozadja je gledalcem marsikaj prikrito. In ravno to je eden izmed boljših delov tekme. Lačni? Ni problema, tri roke vam bodo ponudile piškote. Pozabili magnezij? Izbirali boste med kocko in tekočim magnezijem. Ne morete odpeti pasu? Le dobro se držite. Kot novinci na tekmah boste verjetno tako živčni, da vam marsikaj ne bo jasno. In tudi tu vam bodo na pomoč priskočili sotekmovalci, če le niste pretiravali s kofeinom. Prostora za ego ni.
  4. Občutek, da si postavil rekord. Je tu treba sploh še kaj dodati?
  5. Glasba je in bo boljša kot v komercialnih fitnes centrih. Strah pred Despacititisom je odveč!

Se vidimo oktobra!

p.s. Itak pa nisi powerlifter, če nisi vsaj enkrat tekmoval.

DP2015

Scroll to top