Evropsko prvenstvo 2016

V začetku marca je v estonskem Tartuju potekalo evropsko prvenstvo v klasičnem powerliftingu, ki ga letno organizira Evropska powerlifting zveza (EPF). Na prvenstvo se uvrstijo le najboljši tekmovalci iz posameznih držav, največ po 2 na kategorijo. Letos je nastopilo 365 tekmovalcev in tekmovalk iz več kot 25 evropskih držav, kar je največ v zgodovini evropskih prvenstev. Omeniti velja tudi, da se mednarodna zveza IPF, pod katero spada tudi EPF, pogaja za sprejem v mednarodni olimpijski komite in zato na vseh podobnih tekmovanjih vodi strog proti-dopinški program.

Prvič se je zgodilo, da je na mednarodnih tekmovanjih svoje predstavnike imela tudi Slovenija. V mladinski kategoriji do 23 let sta nastopila 19-letna Rebeka Pečjak iz Ravnega Dola pri Grosupljem v kategoriji -72kg in 22-letni Urban Mur s Hrušice pri Jesenicah v kategoriji -74kg. Oba sta osvojila 7. mesto v svoji kategoriji, Urban z rezultatom 577,5kg, Rebeka pa s 317,5kg. Rebeka se je med 9 tekmovalkami stopničkam najbolj približala s 5. mestom v mrtvem dvigu, Urban pa v konkurenci 17 tekmovalcev s 4. mestom v počepu.

Urban EP
Urban med poskusom mrtvega dviga (foto: Eva Repše).

V članskih vrstah sta slovenske barve branila 24-letni Kranjčan Jakob Škarabot v kategoriji -74kg in prav tako 24-letni Jure Rus iz Šentvida pri Stični v kategoriji -83kg. Osvojila sta 11. in 9. mesto z dvignjenimi 607,5kg in 665kg, pri obeh pa bode v oči predvsem močan počep. V tej disciplini je Jakob z dvignjenimi 225kg osvojil 7., Jure pa z 250kg celo 5. mesto. V obeh kategorijah je sicer nastopilo 16 tekmovalcev.

Na koncu prvenstva je izmed zmagovalcev vseh kategorij izbran tudi absolutni zmagovalec, ki ga določa izračun t.i. Wilksovih točk. Te upoštevajo skupno dvignjeno težo in telesno težo tekmovalca. Med moškimi je bil najboljši Latvijec Martins Kruze, med ženskami pa Švedinja Sofia Loft. Ekipno so izstopali predvsem Finci, Britanci in Švedinje.

Organizatorji so prvenstvo označili kot uspešno, zaradi odlične organizacije so bili deležni tudi posebne pohvale evropske zveze. Za našo reprezentanco je bilo prvenstvo odlična izkušnja, ki bo pomagala tudi pri izgradnji večje in močnejše ekipe v prihodnjih letih. Razveseljuje dejstvo, da je kljub mladosti in neizkušenosti ter ob pomanjkanju strokovnega kadra ekipa na prvenstvu dosegla solidne rezultate, kar vliva tudi upanje za prihodnost. Naslednje evropsko prvenstvo bo potekalo marca prihodnje leto na Danskem, do takrat pa upamo, da bo powerlifting dosegel večjo prepoznavnost in priznanje tudi v slovenski javnosti, kar bi lahko pripomoglo do boljših pogojev za treninge in tekmovanja.

Posebna zahvala gre tudi sponzorju slovenske ekipe v Estoniji, podjetju Hiša Niša, ki je zagotovilo finančna sredstva za nakup reprezentančnih trenirk v nacionalnih barvah.

Povezavi do končnih rezultatov: moški, ženske

Ekipa
Del slovenske ekipe, od leve proti desni: Jure Rus, Jakob Škarabot, Urban Mur, leži Eva Repše. Na sliki manjka najmlajša Rebeka Pečjak, ki je že pred tem odpotovala domov (foto: Eva Repše).

Scroll to top