Drugo državno prvenstvo PLZS v powerliftingu, 10.december 2016

V soboto, 10. decembra, je v Vadbenem centru Natural v Grosupljem potekalo 2. državno prvenstvo PLZS v klasičnem triatlonu moči (powerliftingu) in potisku s prsi (bench pressu) za vse kategorije. Tekmovanja se je udeležilo 54 tekmovalcev, od tega 6 deklet in 5 gostov iz tujine. 49 tekmovalcev je tekmovalo v powerliftingu 5 pa izključno v potisku.

Dekleta in tekmovalci iz tujine

Dekleta, tujci, kadeti in mladinci so s tekmovanjem pričeli že ob 10:00 uri, takoj po uradni otvoritvi. Že dopoldne smo videli nekaj izjemnih nastopov. Kadetinja Nuša Železnik je postavila neuraden evropski rekord v počepu v kategoriji do 72 kg. Pri 66 kg telesne teže je dvignila kar 147, 5kg, dosegla pa je tudi skupno zmago po točkah med kadetinjami. Najboljša mladinka in članica je postala Katja Babič s 125 kg počepa, 60 kg potiska in 127,5 kg mrtvega dviga pri le 52 kg telesne teže. S 391,906 Wilks točkami je postavila najboljši rezultat med dekleti vseh časov in izpolnila normi za evropsko in svetovno prvenstvo. Veliko navdušenja je požela tudi veteranka, 60-letna Rosana Trost. Z 80 kg počepa, 42,5 kg potiska in 105 kg mrtvega dviga je postavila kar 20 veteranskih in članskih državnih rekordov v kategoriji do 63 kg in postala skupna zmagovalka med veterankami. Lep nastop je uspel tudi najmlajši tekmovalki, komaj 15-letni Amadeji Tibaut, ki je v kadetski kategoriji do 52 kg dan zaključila z 62,5 kg počepa, 30 kg potiska in 90 kg mrtvega dviga.

Nuša Železnik, poep 147,5 kg
Massimo de Guiddici in Chiara Ceron
Levo: Nuša Železnik med poskusom državnega in neuradnega evropskega rekorda v počepu. Desno: Chiara Ceron in Massimo de Guidici v ogevalni sobi. (foto: ELUIR).

Gostje iz tujine so nastopali v ločeni kategoriji, kjer so tekmovali glede na točke Wilks. Med tekmovalkami je bila najboljša Chiara Ceron, med tekmovalci pa Andrea Drusin, sicer tudi Italijanski mladinski podprvak, ki je pri 20 letih in telesni teži 66,2 kg dosegel spoštovanja vreden rezultat 383,768 Wilksovih točk.

Kadeti

Med kadeti (do 18 let) je že drugič zapored po točkah zmagal Andraž Zupančič z 205 kg počepa, 122,5 kg potiska in 225 kg mrtvega dviga ter 374,871 točkami Wilks v kategoriji 83 kg. Drugi najboljši je bil novinec Tim Drenovec, ki je z 200 kg počepa postavil celo mladinski državni rekord v kategoriji do 93 kg, tretje mesto pa je dosegel Rene Bohinc, ki je tudi edini od kadetov izpolnil normo za evropsko prvenstvo, saj bosta Andraž in Tim v letu 2017 že nastopala med mladinci. Na naslednjem državnem prvenstvu bomo tako po dveh letih dobili novega skupnega kadetskega državnega prvaka.

Andraž Zupančič, počep 185kg
Rene Bohinc med počepom
Kadeta Andraž Zupačič (levo) in Rene Bohinc (desno). (foto:Rene Knapič, ELUIR).

Mladinci

Podobna je tudi zgodba v mladinski konkurenci, kjer je tudi drugič zapored slavil Urban Mur, ki je sicer nastopil šele popoldne med člani. V kategoriji do 83 kg je z dvigi 225 kg počepa, 145 kg potiska in 240 kg mrtvega dviga postavil mladinske rekorde v počepu, potisku in seštevku. Drugo mesto je osvojil njegov konkurent v kategoriji do 83 kg, Vid Leskovar, ki ga odlikuje predvsem izjemen mrtvi dvig. Dvignil je namreč kar 260 kg, kar je po točkah celo tretji najboljši mrtvi dvig vseh časov. Tretje mesto je osvojil zmagovalec kategorije do 105 kg Matej Šemrl. Urban in Matej bosta od leta 2017 dalje nastopala med člani, tako da tudi v mladinski konkurenci na naslednjem državnem prvenstvu med zmagovalci pričakujemo nove obraze. Znotraj kategorij so najbolj ogorčeni boji potekali med petimi tekmovalci kategorije do 93 kg. Zmagovalec Domen Sešel je drugo uvrščenega Luko Baloha premagal za pičlih 2,5 kg.

Tomaz Prijanovic
Vid Leskovar
Tomaž Prijanovič, mladinski državni prvak v kategoriji do 74kg (levo) in Vid Leskovar, drugo uvrščeni v kategoriji do 83kg (desno). (foto: ELUIR, Rene Knapič).

V premoru pred nastopi članov in tekmovalcev v potisku so se nam v vadbenem centru pridružili ambasadorji čistega športa s Slovenske proti-dopinške agencije SLOADO, ki so na stojnici zbirali podpise v podporo čistemu športu. Na tekmovanju je bil izveden 1 test, ki ga je tudi s pomočjo donacije podjetij Maksimum in Eluir financirala PLZS. Ves čas tekmovanja je bilo na Eluir-jevi stojnici tudi mogoče kupiti vso športno opremo, ki jo potrebuje dober powerlifter, vključno z izdelki priznanega proizvajalca SBD.

Stojnica SLOADO
Stojnia podjetja ELUIR
 Kremsnite
Stojnici slovenske protidopinške agencije SLOADO in podjetja ELUIR, ter posladek po koncu tekme, ki ga je prispevalo podjetje Conditus. (foto: Rene Knapič, ELUIR).

Potisk s prsi

Po premoru so sledili nastopi članov in tekmovalcev v potisku. Najboljši potisk s prsi je letos uspel Stanku Pintarju iz kategorije do 66 kg, ki je z 142,5 kg in 116,052 točkami prevzel vodstvo na lestvici najboljših dvigov vseh časov. Drugi je bil lanski zmagovalec Luka Jelšnik, ki je dvignil 180 kg, največjo težo v potisku na tekmi. Tretji najboljši je bil Jure Rus. Izključno v potisku je nastopilo 5 tekmovalcev, 11 pa v potisku in triatlonu hkrati, med njimi tudi Jelšnik in Rus. Tem tekmovalcem se je rezultat v potisku štel v obe kategoriji. Izpostaviti velja še državni rekord 52-letnega veterana Branka Suzića, ki je dvignil 172,5 kg v kategoriji do 105 kg in kadetski državni rekord Jana Slivnika, ki je v kategoriji do 74 kg končal pri 127,5 kg potiska.

Člani

Med člani je bil skupno po točkah ponovno najboljši Jure Rus, ki je z doseženimi 476,077 točkami še vedno korak pred ostalimi tekmovalci. V oči bode predvsem njegov počep, z 260 kg je namreč le za 11 kg zaostal za evropskim rekordom, izjemna sta pa tudi njegov potisk (162,5 kg) in mrtvi dvig (285 kg). Drugo mesto je osvojil Jakob Škarabot, ki je v zadnjem poskusu mrtvega dviga celo poskušal odvzeti državni rekord Rusu, vendar je bil njegov dvig, težak 285,5 kg, za las neuspešen. Dan je zaključil z 240 kg počepa 135 kg potiska in 275kg mrtvega dviga. Omeniti velja še, da je Jure v zadnjem krogu dvignil celo 295 kg, vendar dvig ni bil veljaven zaradi nepopolnega zaklepa. Po točkah je tretje mesto osvojil mladinec Urban Mur. Vsi prvi trije tekmovalci v skupni razvrstitvi so nastopali v kategoriji do 83kg, kar nakazuje na izredno hudo konkurenco pri tej telesni teži.

Jure Rus
93
Levo Jure Rus, skupni zmagovalec, levo podelitev nagrad v kategoriji do 93 kg. (foto: Rene Knapič).

Poleg najmočnejše kategorije do 83 kg je bilo zelo zanimivo tudi v kategoriji do 93 kg, kjer je nastopilo kar 8 tekmovalcev. Z dvigi 250 kg počepa, 180 kg potiska in 240 kg mrtvega dviga je sicer kraljeval Luka Jelšnik, skupno četrti, je bil pa zato toliko bolj napet boj za 2. mesto. Benjamin Gaši je za 2,5 kg premagal Mateja Šobra, pri tem pa postavil tudi državni rekord v mrtvem dvigu z dvignjenimi 275 kg. V kategoriji do 66 kg je slavil Gašper Meden, do 74 kg je bil najboljši Žiga Našič, v kategoriji do 105 kg pa Jaka Kržišnik, kateremu je uspel tudi drugi najtežji mrtvi dvig na tekmi, težak 280 kg.

Novinci

Na tekmovanju sta bila prvič uvedeni tudi posebni kategoriji novink in novincev. Veseli dejstvo, da je prvič tekmovalo kar 22 tekmovalcev in 3 tekmovalke. Med tekmovalkami je bila najboljša Nuša Železnik pred Rosano Trost in Amadejo Tibaut, med tekmovalci pa Jaka Kržišnik pred Rokom Trostom in Stefanom Boharjem.

Splošen komentar

Organizacijsko je bilo letošnje tekmovanje vsaj na nivoju višje kot lani. Kljub temu, da je v triatlonu nastopilo kar 20 tekmovalcev več, ni prihajalo do večjih zamud, napovedovalka pa je uspešno kratkočasila gledalce tudi med premori. Prvič so bili na tekmovanju uvedeni listki za napovedovanje tež in barvni kartoni za sodnike, ki označujejo razloge neuspešnih dvigov. Prostor je bil nabito poln navijačev, ki so ustvarili izjemno vzdušje za dvige, kar so pohvalili tudi mnogi tekmovalci. Celotno dogajanje so nadzirali certificirani nacionalni sodniki (Andraž Dolinar, Anja Kunstelj in Vlado Schweiger), za hitro nalaganje uteži in zanesljivo varovanje tekmovalcev pa so skrbeli varovalci – »spotterji« Jure Jelšnik, Štefan Jerebic, Danijel Kovačič, Gregor Lampret in Peter Mraz, ki si zaslužijo vse čestitke za izvrstno opravljeno delo. Najboljši tekmovalci v vsaki kategoriji so na koncu prejeli medalje, skupni zmagovalci pa steklene plakete. Prav vsak nastopajoči je dobil diplomo in darilno vrečko, katere je prispeval eden od glavnih sponzorjev tekmovanja Maksimum.

Rezultati z državnega prvenstva štejejo kot kvalifikacijski rezultati za državno reprezentanco, ki bo zastopala Slovenijo na evropskem prvenstvu v klasičnem powerliftingu marca na Danskem. Vnaprej določene norme je izpolnilo kar 16 tekmovalcev in 3 tekmovalke, od tega se je za nastop odločilo 7 članov, 2 mladinca, 1 kadet, 1 kadetinja in 1 članica. Ekipo 17 tekmovalcev dopolnjuje še 5 spremljevalcev in trenerjev.

Glede na pozitivne odzive ugotavljamo, da je powerlifting v Sloveniji vse bolj priljubljen in tudi spoštovan šport. Verjamemo, da nam bo v prihodnosti uspelo privabiti še več tekmovalcev in navijačev, morda celo na tekmovanju znotraj kakšnega večjega dogodka. Nestrpno že pričakujemo ponovno snidenje na naslednji tekmi 27. maja, ki bo potekala v sklopu dogodka Ljubljana dviga 2017 v prostorih KDU Olimpija na Kodeljevem.

Scroll to top