SPREMEMBE V PRAVILNIKU IN OBRAZLOŽITEV PRAVIL POTISKA S PRSI


28. januarja je potekala redna seja skupščine PLZS, kjer je bilo predstavljenih nekaj novosti v pravilniku. Po skupščini je potekal sestanek sodnikov z namenom postaviti enotne standarde sojenja novih pravil potiska s prsi. Spodaj so predstavljene pomembne novosti za tekmovalce. Za več podrobnosti si preberite Pravilnik PLZS.

  1. Letna tekmovalna taksa bo po novem znašala 10€ ne glede na čas plačila in bo veljala za tekoče koledarsko leto. Letno takso lahko tekmovalci plačajo skupaj s prijavo na tekmovanje.
  2. Z letom 2024 bo na državnih prvenstvih PLZS dovoljena le uporaba osebne opreme, ki je navedena na seznamu dovoljene opreme IPF. Izjema je uporaba logotipov in napisov, ki je dovoljena, če ne krši etičnih standardov.
  3. Z letom 2024 bo pogoj za nastop na državnem prvenstvu nastop na vsaj enem tekmovanju PLZS pred prijavo na državno prvenstvo.
  4. Določena so bila pravila glede norm za državno prvenstvo:
    • Izpolnjena norma zagotavlja prednostno prijavo na državno prvenstvo.
    • Tekmovalec mora imeti izpolnjeno normo za starostno in težnostno kategorijo v katero spada oz. v katero se prijavlja.
    • Rezultat lahko šteje kot norma le v enaki ali višji kategoriji od tiste, v kateri je bil dosežen.
    • Tekmovalec, ki se prijavi prednostno z doseženo normo, lahko po koncu prednostnih prijav spremeni kategorijo le, če ima za novo kategorijo izpolnjeno normo. Menjave kategorij nimajo omejitev dokler število prijavljenih tekmovalcev ne presega omejitve števila tekmovalcev.
    • Tekmovalec brez norme se lahko prijavi na državno prvenstvo po izteku roka prednostnih prijav oz. je uvrščen na čakalno listo, če se prijavi pred iztekom roka.
  5. Ob prijavi na mednarodno tekmovanje lahko tekmovalci po koncu prednominacij zamenjajo kategorijo le v primeru da s tem ne zamenjajo drugega reprezentanta v novi kategoriji (upoštevajoč vsa ostala pravila glede mednarodnih norm).
  6. Na univerzitetnih tekmovanjih lahko poleg tekmovalcev z aktivnim statusom študenta nastopijo tudi tekmovalci ki so v roku 12 mesecev pred tekmovanjem zaključili študij.

IMPLEMENTACIJA NOVIH PRAVIL ZA POTISK S PRSI

  • Sodniki bodo kot minimalni dovoljen kontakt zadnjice s klopjo upoštevali vsaj 1/3 zadnjice v stiku s klopjo (glej sliko 1). V primeru, da ima tekmovalec močno usločen hrbet, mora biti del zadnjice na klopi približno enak delu zadnjice, ki bi bil v stiku s klopjo, če bi tekmovalec na njej sedel pokončno.
  • »Luknja« med zadnjico in zadnjo ložo (glej sliko 2) ne bo razlog za neuspešen dvig.
  • Spremembe pravil se tičejo le začetne pozicije. Stik zadnjice s klopjo med dvigom se bo sodil na enak način kot do zdaj.


Slika 1: Rdeče črte označujejo obseg zadnjice, rdeča pika pa minimalen dovoljen stik zadnjice s klopjo v obsegu vsaj približno ⅓ zadnjice.


Slika 2: Označena “luknja” med zadnjo ložo in zadnjico ni razlog za neveljaven dvig.

Scroll to top