ECPC 2019 – NEJC RUS

Domača tekmovanja so pod streho, zaključek letošnje mednarodne tekmovalne sezone za predstavnike PLZS pa je evropsko prvenstvo v klasičnem troboju (ECPC 2019), ki se bo tako kot lani, odvilo v drugem največjem mestu Litve, v Kaunasu. Moči bo merilo 280 moških in 212 žensk iz 28 evropskih držav, med njimi štirje slovenski predstavniki: Nejc Rus, Vid Leskovar, Urban Mur in Jure Rus. Prvenstvo se bo pričelo 29. 11. z nastopi kadetinj, zaključilo pa 8.12. z najtežjimi moškimi kategorijami.

Kadet Nejc Rus bo kot najmlajši predstavnik odprave nastopal v kategoriji do 74 kg v soboto, 30. 11. ob 9.00, Vid Leskovar bo na svoji zadnji tekmi kot mladinec poskušal stopiti na stopničke v torek, 3. 12. ob 17.30 (kategorija do 93kg), Urban Mur in Jure Rus pa bosta tekmovala v izjemno konkurenčni kategoriji članov do 83 kg v petek, 6.12. ob 16.00. V prihajajočih dneh bomo pričakovanja celotne slovenske odprave pobližje predstavili. Vse nastope boste lahko spremljali v živo preko Youtube kanala naše krovne evropske federacije (EPF), na spletni strani Goodlift in na socialnih omrežjih PLZS!

Kot prvega vam predstavljamo novinca na mednarodnih tekmovanjih, mlajšega izmed bratske powerlifting naveze Rus – NEJCA RUSA. Na nominacijah se s seštevkom 477,5 kg sicer nahaja na repu lestvice, vendar je njegov napredek v zadnjih mesecih tisto, kar bi ga lahko približalo najboljšim v kategoriji kadetov do 74 kg. Na treningih namreč redno krepko presega rezultate, ki jih je dosegel na državnem prvenstvu marca. Nejc ima v lasti kadetske državne rekorde v vseh disciplinah do 74 kg in iz prejšnjih let celo 3 članske državne rekorde v kategoriji do 59 kg. Na lestvici najboljših rezultatov v troboju v PLZS je med kadeti uvrščen na 3. mesto kljub temu, da ima pred seboj še celo leto nastopov v tej starostni kategoriji.

Celotno prvenstvo bo možno spremljati preko visokokvalitetnega neposrednega prenosa s komentatorji na kanalih Goodlift in Youtube. Tekmovanje vseh kategorij kadetov do 74 kg, ko bo nastopil Nejc Rus, bo potekalo v soboto, 30. novembra od 9:00 ure dalje. (do prenosa vas poveže klik na zgornji povezavi)

Nejc nam je pred odhodom v Litvo povedal tole:

Katero mednarodno tekmovanje bo ECPC 2019 za tebe?

Zame bo to prvo mednarodno tekmovanje.


Nejc Rus je aktualni državi prvak v kategoriji kadetov do 74 kg s seštevkom 477,5 kg in posameznimi dvigi 177,5 kg počepa, 110 kg potiska in 190 kg mrtvega dviga.

Si nam pripravljen zaupati svoje osebne cilje za to tekmo?

Cilj je gotovo, da dam vse od sebe in se uvrstim čim višje, predvsem pa si želim nabrati izkušnje, ki bi mi lahko pomagale dosegati čedalje boljše rezultate na prihodnjih mednarodnih tekmovanjih.

Verjetno se pri načrtovanju treningov opiraš na svojega trenerja in na njegov pristop k treniranju?

Da, z Anjo Kunstelj sodelujeva že od oktobra 2018 tako, da me je pripravljala že na letošnje državno prvenstvo. Všeč mi je njen enostaven, a učinkovit pristop in to, da se z njo vedno lahko pogovorim, prilagodiva treninge, če je potrebno in se na splošno razumeva. Govoriva tudi o stvareh, ki se ne tičejo nujno le treninga, a so za trening in samo tekmo prav tako pomembne.


Na državnem prvenstvu leta 2017 je Nejc Rus postavil članske državne rekorde v počepu, mrtvemu dvigu in seštevku v kategoriji do 59 kg, ki veljajo še danes.

Kako se trudiš, da ostaneš zdrav pred takšnimi tekmovanji?

Spim in jem kolikor utegnem in se poizkušam izogibati nepotrebnemu stresu.

Kdo je oseba, ki si jo najbolj želiš videti tekmovati na ECPC 2019?

Pravzaprav nikogar določenega, ampak predvsem pa čim več vrstnikov iz drugih držav.

Scroll to top