Goran Šišmanovič kršil protidopinška pravila

Slovenska protidopinška agencija (SLOADO) obvešča, da je tekmovalec Powerlifting zveze Slovenije (PLZS) Goran Šišmanovič kršil predpise proti dopingu po prvi in drugi točki 7. člena Protidopinškega pravilnika SLOADO. Kršitev je bila ugotovljena na podlagi analize biološkega vzorca, ki je bil športniku odvzet na 5. državnem prvenstvu v klasičnem powerliftingu in potisku s prsi 30. marca v Cirkovcah.

Senat disciplinske komisije SLOADO je tekmovalcu izrekel sledečo kazen:

  1. Izločitev iz športa za obdobje 4 (štirih) let od dne 24. 4. 2019 do dne 24. 4. 2023.
  2. Diskvalifikacija vseh rezultatov, doseženih na 5. državnem prvenstvu in po odvzemu vzorca
    30. 3. 2019.
  3. Povrnitev stroškov SLOADO v višini 1.500,00 EUR.

Obvestilo za javnost SLOADO (link).
Objava na spletni strani SLOADO (link).

O kršitvi in povrnitvi stroškov PLZS bo v skladu s Pravilnikom PLZS razpravljala disciplinska komisija.

Powerlifting zveza Slovenije je v sodelovanju s SLOADO in v skladu z njihovimi protidopinškimi pravili ter kodeksom WADA v zadnjih 5 letih izvedla 13 testiranj. V omenjenem primeru je bila prvič ugotovljena kršitev protidopinških pravil. Goran Šišmanovič je na 5. državnem prvenstvu pod okriljem PLZS nastopal prvič. Pred tem je več let nastopal na domačih in mednarodnih tekmovanjih federacij, ki ne delujejo v skladu z mednarodno priznanimi protidopinškimi pravili.

Pri PLZS se zavzemamo za čist šport in že od same ustanovitve namenjamo velik del sredstev testiranjem, tesno sodelujemo s SLOADO ter spoštujemo pravila, ki jih narekujejo njihovi pravilniki in pravilniki mednarodnih teles. Ob tem pozivamo vse tekmovalce naj nam pomagajo pri uresničevanju naše vizije in naj se ne poslužujejo nedovoljenih substanc, saj ima njihova uporaba lahko hude zdravstvene posledice, uničuje fairplay, izkazuje nespoštovanje do sotekmovalcev, ob razkritju kršitve pravil pa poleg izločitve iz športa vodi do znatnih finančnih obveznosti in izgube ugleda v športni javnosti.

Popravljeni rezultati državnega prvenstva

Po izločitvi tekmovalca Gorana Šišmanoviča, prej zmagovalca kategorije do 105 kg in skupno drugo-uvrščenega, je državni prvak v potisku s prsi v kategoriji do 105 kg postal Luka Jelšnik, ki je uspešno dvignil 200 kg. Drugo mesto v skupni razvrstitvi po točkah pripada Luki Jelšniku, tretje mesto pa Mateju Šobru. Skupni zmagovalec v potisku s prsi po točkah ostane Stanko Pintar. PLK Polzela se v skupnem točkovanju klubov odšteje 12 točk.

Popravljene rezultate najdete tukaj.


Goran Šišmanovič bo nadaljna 4 leta izločen iz športa, diskvalificirajo se vsi njegovi rezultati doseženi po opravljenem testu, vključno z rezultati državnega prvenstva.

Scroll to top